fbpx
 
EXCLUSIV. Mama lui Costel Alexe și-a făcut casă pe malul lacului Aroneanu. Tipic: escrocherie cu pământul Primăriei

EXCLUSIV. Mama lui Costel Alexe și-a făcut casă pe malul lacului Aroneanu. Tipic: escrocherie cu pământul Primăriei


* Adevăratul concesionar al terenului, Sorinel Isarie, apare fictiv că a construit casa, deși aceasta a fost ridicată de familia Alexe
* Fără acest artificiu ilegal, pe baza unei procuri notariale, Maria Alexe nu putea intra în posesia terenului, pentru că acesta era al Primăriei Aroneanu și trebuia scos la licitație
* Adevăratul concesionar voia să renunțe la teren, dar pe fir a intrat familia președintelui Consiliului Județean
* Malul lacului Aroneanu a devenit o afacere proprie a familiei Alexe. Aici au case toți frații, iar acum și mama
* Sunt 4 case și cinci terenuri concesionate de la Primărie prin licitații măsluite
* Potlogăria familiei Alexe ar fi de neconceput într-o democrație consolidată: înaltul demnitar ar fi demis imediat

Familia lui Costel Alexe, potlogării în cascadă. Știrea 1: Maria Alexe, mama președintelui Consiliului Județean Iași, are, din primăvară, casă în cartierul VIP-urilor din Aroneanu, pe malul lacului. E vecină cu Florin, Mihai și Adina, copiii săi, totodată frați ai lui Costel Alexe.

Însuși șeful CJ are teren acolo, la 200 metri depărtare.

Știrea 2: Mama Maria a intrat în posesia terenului și a vilei la capătul unei scamatorii la limita legalității. Pământul a aparținut Primăriei Aroneanu, fief PNL, și a ajuns la Maria Alexe prin intermediul ginerelui său.

Casă de 100 mp apărută peste noapte

În luna aprilie a acestui an, Maria Alexe, mama președintelui Costel Alexe, a cumpărat o casă în Aroneanu. Potrivit actului oficial, locuința a fost edificată în 2021. Doar cu parter, are o suprafață construită desfășurată de 99 mp, fiind compusă din două camere, bucătărie, hol, baie, cameră tehnică, cu o suprafață utilă de 62 mp + 15 mp de terasă.

Deci Maria Alexe (59 de ani), cu un trai modest, originară din Adjud, a devenit proprietara unei case pe malul lacului Aroneanu, într-o zonă de vis. Întrebare: de unde a avut femeia 195.000 de lei (40.000 euro), suma declarată în contract drept contravaloare a casei?

Costel Alexe a fost în ultimii ani mai mult investitor imobiliar decât parlamentar PNL, ministru sau președinte CJ

Casă lângă vilele celor 4 copii
Firul poveștii se complică. Maria Alexe a luat casa de la Ionel Sorinel Isarie și soția acestuia, Elena. Însă, aceștia l-au mandatat pe Alexandru Ionuț Dura să se ocupe de vânzare. Element cheie: Alexandru Dura este căsătorit cu Adina, fiica Mariei Alexe.

Pe scurt, potrivit documentelor, Maria Alexe a luat casa de la Isarie, dar a făcut actele cu ginerele său, Dura.

Alt amănunt extrem de important. Vila este amplasată pe deal, avându-i vecini pe Florin Alexe, Mihai Alexe și Adina Dura. Adică, Maria Alexe s-a alăturat copiilor săi Florin, Mihai și Adina.

Element-cheie: „Am dat terenul înapoi la Primărie”

Acest Sorinel Isarie concesionase cei 505 mp de la Primăria Aroneanu în 2014. „Acum vreo doi ani, m-am dus la Primărie și le-am zis că vreau să le dau terenul înapoi pentru că mi-am dat seama că nu am bani să ridic nimic”, a declarat Isarie pentru REPORTER DE IAȘI.

Apoi a spus că actele au fost perfectate la un notar. „Când l-am dat, era terenul gol, nu am construit nimic”, a completat Isarie.

Versiunea sa, cum că a returnat terenul, a fost infirmată de Benoni Moruzi, primarul din Aroneanu. „Nu a predat. Nu a fost nicio solicitare din partea lui, nu există niciun act în acest sens”, a fost versiunea primarului Moruzi.

Cele 4 case ale familiei Alexe de pe malul lacului: stânga jos, finisată – Florin Alexe; stânga sus – Mihai Alexe; dreapta jos – Adina Dura (Alexe). Toți trei sunt frații lui Costel Alexe. În dreapta sus a apărut și a patra casă: a Mariei Alexe, mama celor patru

Ginerele Mariei Alexe devine mandatarul terenului
Un document încheiat în vara anului 2020 risipește o parte din mister. Pe 8 iunie, la notar, a fost încheiată o procură între Sorinel Isarie și Alexandru Dura (cumnatul lui Costel Alexe). Practic, Dura a devenit mandatarul lui Isarie. Atât în contractul de vânzare dintre Primărie și Isarie pentru cei 505 mp de teren, cât și în cel dintre Isarie și Maria Alexe, pentru teren și casă, din partea lui Isarie semnează Dura.

În discuția cu REPORTER DE IAȘI, Isarie a devenit, deodată, confuz. Ba că nu-l cunoaște pe Dura (deși cu el încheiase procura), ba că nu a primit niciun leu, ba că nu mai declară nimic.

Dura a preluat un teren care trebuia să revină Primăriei

Prin această procură, Isarie l-a mandatat pe Dura să dispună asupra respectivei parcele. În septembrie 2020 a fost emisă autorizația de construire a casei, în februarie 2021 a fost încheiat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Mai pe românește spus: Isarie a vrut să renunțe la concesiune, a predat terenul gol, dar acesta n-a revenit la Primărie. Ci, prin procură, a fost preluat de Dura care, în numele lui Isarie, a construit casa, a cumpărat terenul de la Primăria Aroneanu. Și, apoi, Dura a vândut întreaga proprietate, ca fiind din partea lui Isarie, către soacra sa, Maria Alexe.

La 150 m de casele fraților săi, Costel Alexe deține de 7 ani un teren primit de la Primăria Aroneanu. N-a construit nimic și, în mod normal, trebuia să piardă parcela

Marea escrocherie: contract menținut până la ridicarea casei
Așadar, contractul Isarie – Primărie a fost menținut artificial până ce Dura a terminat casa, a cumpărat terenul și i le-a dat pe toate soacrei. Sunt câteva vulnerabilități ale acestei afaceri:
1) Dacă lotul de 505 mp ar fi revenit, oficial, de la Sorinel Isarie la Primărie, atunci familia Alexe n-ar mai fi avut garanția că l-ar obține. În primul rând, ar fi trebuit organizată o nouă licitație de concesiune, iar o concurență reală și puternică nu ar fi fost deloc exclusă.

În al doilea rând, și prețul concesiunii ar fi putut crește. Folosindu-se însă de contractul Isarie-Aroneanu, s-a acționat pe principiul mortului ținut în geam pentru a-i încasa pensia.

 

A furat până și din prețul de vânzare
2) Chiar în acest condiții, la ședința Consiliului Local din 25 martie, când aleșii locali din Aroneanu au stabilit prețul de vânzare a celor 505 mp, au ieșit discuții. Din analiza raportului de evaluare, a afirmat un consilier local PSD, prețul de vânzare pentru teren este situat între un minim și un maxim. „Prețul propus în prezentul proiect de hotărâre este sub minim cu 1 euro”, a spus acesta. Adică, o primă „ciupeală” de 505 euro.
Dar Consiliul Local putea obține chiar mai mult. Pentru că, în final, cei 505 mp au fost vânduți către Isarie (de fapt către Dura) cu 71.600 lei, deci cu 29 euro/mp. În condițiile în care în zonă terenurile se dau acum, prețul pieții, cu 50 de euro/mp.

Cei patru frați Alexe au devenit bogați odată cu ascensiunea politică a celui mai mare dintre ei: Costel

Alt fals la Primărie: casa nu este finalizată
3) Atât prin procesul verbal de recepție cât și prin vocea primarului Benoni Moruzi s-a vorbit despre terminarea lucrărilor. „Unul dintre beneficiarii loturilor concesionate în satul Șorogari a finalizat locuința și a depus la comuna Aroneanu solicitare pentru achiziția terenului”, a spus Benoni Moruzi, citat fiind în procesul verbal al ședinței de Consiliul Local.

Însă, la mai bine de jumătate de an distanță, la fața locului se poate observa că respectiva casă nu este finalizată. Este ridicată, însă nu are nici geamuri, nici finisajele interioare și exterioare. Contactat de REPORTER DE IAȘI, primarul Moruzi a îndulcit-o: „Ca să poată cumpăra terenul, trebuia să aibă o recepție pe ceva construit, așa am făcut cu toți”.

Falsuri în serie pentru că primarul e subalternul lui Alexe
Pe Moruzi nu-l interesează artificiul prin care Dura a preluat problematica terenului de la Isarie și, după ce casa a fost edificată, a cumpărat terenul de la Primărie vânzându-le ulterior pe ambele către soacră-sa.

„În mod clar, la Primărie am avut o singură renunțare la concesiune, dar nu pe numele lui Isarie. Nu am avut nicio solicitare. Ce-a făcut Isarie după ce a cumpărat terenul, e treaba lui”, a spus primarul Benoni Moruzi.

Procura dintre Isarie și Dura este frauduloasă: prin contractul de concesiune, Sorinel Isarie nu avea voie să paseze terenul altor persoane. Ori construia, ori ceda terenul.

Dura, ginerele Mariei Alexe, a construit casa pe numele lui Isarie ceea ce reprezintă un circuit financiar fictiv. La sfârșit, Alexandru Dura și-a vândut casa lui însuși, fiind atât mandatarul lui Isarie cât și ginerele beneficiarei finale, Maria Alexe.
Familia Alexe a obținut încă un lot de casă ocolind licitația Primăriei. Moruzi este subalternul politic al lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, fiind practic în conflict de interese în această afacere.

Dura a închis telefonul când a auzit de REPORTER
Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au contactat telefonic pe Alexandru Dura pentru a-și preciza propriul punct de vedere în această speță. Acesta a răspuns apelului însă, când a aflat cine l-a sunat, a închis, brusc, telefonul.

Maria Alexe, soacra acestuia, are domiciliul din buletin pe strada Eustație Dabija Vodă din comuna Miroslava, la locuința familiei Asofiei. Ea - Petronela, el – Vlad, ambii angajați la Primăria Miroslava, condusă tot de un fruntaș PNL. „E poveste veche de acum 10 ani. Atât Maria cât și Florin (Alexe – n.r.) au ajuns la noi prin intermediul unor prieteni. Și-au făcut doar buletinele, nu au locuit aici”, a afirmat Petronela Asofiei.

Mama lui Costel Alexe locuiește într-un apartament din zona Zimbru. De câteva luni este plecată la ea acasă, în Vrancea

Mama lui Alexe mai are un apartament în Iași
Până va fi gata vila din Aroneanu, Maria Alexe, mama președintelui CJ, are la dispoziție un apartament în cartierul Alexandru cel Bun. La avizierul de la întreținere, la respectivul apartament figurează numele lui Costel Alexe.

„Nu stă el aici. Doamna Maria locuiește, dar acum e plecată la țară”, a spus o vecină din bloc. Conform informațiilor, Maria Alexe e plecată de la începutul anului în județul natal, Vrancea.

Casa Mariei Alexe, cronologie rezumat
- 21 noiembrie 2014: Primăria Aroneanu și Sorinel Isarie au încheiat contractul de concesiune pentru un lot de 505 mp
- 8 iunie 2020: procură Sorinel Isarie – Alexandru Ionuț Dura privind drepturile asupra terenului
- 25 martie 2021: Consiliul Local Aroneanu a aprobat vânzarea terenului către Isarie și a stabilit prețul. Drepturile reale erau la Dura, cumnatul lui Costel Alexe
- 7 aprilie 2021: Primăria Aroneanu, prin Benoni Moruzi, primar, i-a vândut cei 505 mp lui Sorinel Isarie prin mandatar Alexandru Dura. Valoare a fost fixată la 71.600 lei, o medie de 142 lei/mp = 29 euro
- 20 aprilie 2021: Alexandru Dura, în calitate de mandatar pentru soții Isarie (Sorinel și Elena), i-a vândut Mariei Alexe terenul și casa în schimbul a 195.000 de lei (40.000 euro). Banii au fost încasați în contul lui Ionuț Dura (ginerele Mariei Alexe). Suma ar fi fost achitată în două tranșe: 45.000 lei în baza promisiunii de vânzare autentificată pe 24 martie, iar diferența de 150.000 lei pe 2 aprilie

Casa lui Sorinel Isarie, din Valea Adâncă, concesionarul parcelei din Aroneanu. Acesta a recunoscut că apărea fictiv ca proprietar al casei vândute către mama lui Costel Alexe

Afacerea Aroneanu, terenuri pentru VIP-uri
În 2014, Primăria Aroneanu a scos la concesionare zeci de loturi de teren, aproximativ 500 mp fiecare, pentru ieșenii dornici să-și ridice vile. Amplasamentul, unul excelent: la 3 kilometri de Little Texas, în Șorogari. Cei patru frați Alexe (Costel, actual președinte al Consiliului Județean Iași, Florin, Mihai și Adina) au obținut fiecare câte o parcelă. Trei dintre frați sunt vecini direcți, pământul lui Costel Alexe e la 200 de metri distanță. Prețul concesiunii: 500 euro pe an, adică 40 euro/lună.

Licitația a fost o cacealma. Spre exemplu, cei doi contracandidați ai lui Costel Alexe au fost Sorin Afloarei (fin al lui Alexe, actual aghiotant al acestuia la CJ unde îndeplinește funcția de vicepreședinte) și Emanuel Ungureanu, un alt tânăr liberal.
Informațiile au fost dezvăluite, în exclusivitate, de REPORTER DE IAȘI.

 

Costel Alexe n-a construit nimic și trebuia să predea de mult parcela

Comuna limitrofă Iașului era și atunci, este și acum condusă de Benoni Moruzi, un primar liberal din siajul lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, fost șef al liberalilor ieșeni.

Pe parcela sa, Alexe nu a construit nimic și, legal, ar fi trebuit să piardă lotul. În contractul de concesiune s-a menționat că deținătorii parcelelor au 24 de luni pentru a edifica noile construcții, termen care poate fi prelungit, în condiții excepționale, până la 48 de luni, însă contrar Legii 50. Dar de-atunci au trecut mai bine de 5 ani.

„Comuna a întârziat aprobarea PUG, care a influențat obținerea autorizațiilor de construire și de aceea am prelungit termenul maxim, care expiră la 31 decembrie 2021”, a spus primarul Moruzi pentru REPORTER DE IAȘI în ianuarie anul acesta. Cu toate că majoritatea vecinilor au casele ridicate.

 

Acum 10 ani erau săraci, acum au un imperiu imobiliar

În ultimii 10 ani, familia Alexe compusă din mama Maria și copiii Costel, Florin, Mihai și Adina, la origine o familie simplă din Adjud, a devenit proprietara unui adevărat imperiu imobiliar.

Împreună cu Raluca, soția (sau fosta soție), Costel Alexe a notat în declarația de avere patru parcele de teren la Rediu, Bârnova și Aroneanu (concesiunea) și 3 apartamente. Cei doi mai dețin domeniul de la Sculeni.

Frații Florin, Mihai și Adina și-au făcut câte o casă la Aroneanu, iar Alexandru Ionuț Dura (cumnat al lui Costel Alexe, soț al Adinei) este dezvoltator imobiliar. Construiește apartamente și case în Miroslava.

Costel Alexe se uită la întrebările REPORTER DE IAȘI și nu răspunde nimic. Curat democrație participativă!

 

Întrebările pentru Costel Alexe la care acesta n-a catadicsit să răspundă

Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a transmis lui Costel Alexe joi, 25 noiembrie, și la care șeful CJ Iași nu a oferit niciun răspuns până la ora publicării acestui articol:
Mama dvs., Maria Alexe, a cumpărat, în aprilie anul acesta, o casă în comuna Aroneanu. Prețul declarat în acte a fost de 195.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro).
1) Care a fost sursa banilor mamei dvs.? Cu ce se ocupă dânsa?
2) Cel care a încasat banii, potrivit contractului, a fost Ionuț Alexandru Dura, cumnatul dvs. Tot oficial, potrivit actelor, casa i-ar fi aparținut lui Ionel Sorinel Isarie. Însă acesta, Ionel Sorinel Isarie, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că a renunțat la concesiunea cu Primăria Aroneanu și că a dat înapoi „terenul gol”. Până la urmă, cine a construit casa?
3) Dv. personal mai aveți cei 500 mp pe care i-ați concesionați de la Primăria Aroneanu? Dacă răspunsul este afirmativ, veți construi ceva acolo?

 

Article image
* Președintele Consiliului Județean deține, din 2020, 50% din firma Gervic, care are în patrimoniu 7.700 m de livadă, pe care se poate construi, și 5.000 mp de pădure * Administrator la Gervic a devenit Alexandru Dura, cumnatul lui Costel Alexe, dezvoltator imobiliar * Anul în care a fost ministru a fost excepțional pentru Alexe: investiții uriașe la ranch-ul de la Sculeni, construirea unei pensiuni la Bârnova, plus achiz...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Aprilie 2021

 

Article image
* Licitația a fost adjudecată la prețul de pornire! * Destinația spațiului licitat era precizat în caietul de sarcini: loc de joacă pentru copii * Florin Alexe, fratele președintelui Consiliului Județean, nici măcar n-avea acest CAEN în obiectul de activitate * A fost o clauză restrictivă, anticoncurențială, pe care firma lui Alexe nici măcar n-a îndeplinit-o * Și-a scos codul CAEN la trei luni după licitație * Dar aco...
Autor Cezar Moraru Anchete 25 Ianuarie 2021

 

* Surpriză: în 2014, Costel Alexe a avut contracandidați la Lotul 43 pe Sorin Afloarei și Emanuel Ungureanu, ambii fiind „copii de mingi” la PNL * Între timp, primul a fost cununat de Alexe, care l-a și avansat ca vicepreședinte al Consiliului Județean * Afloarei și Ungureanu au oferit același preț: 2.196 lei/an, prețul minim evaluat de Primăria Aroneanu * Costel Alexe a plusat cu doar 2 lei: 2.198 lei * Cei trei pot fi...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31