fbpx
 
Un consilier local din Timiş a îngropat 30 de porci cu pestă pe câmp. Polițiștii au deschis dosar penal

Un consilier local din Timiş a îngropat 30 de porci cu pestă pe câmp. Polițiștii au deschis dosar penal


Polițiștii din Timiș au dechis un dosar penal de răspândire a bolilor la animale, după ce un consilier local, care este și mic fermier, a încercat să ascundă că au început să îi moară porcii din cauza pestei, iar virusul s-a răspândit.   

Boala a ajuns până în ferma celui mai mare producător de carne de porc din România, unde deja au fost eutanasiate aproape 40.000 de animale, arată Știrile PRO TV.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare răspăndire a pestei. În ultimii doi ani, din această cauză, a trebuit să sacrificăm peste un milion de porci.

În Timiș a început să se răspândească pesta porcină, boală care până acum, în zonă, a dus la eutanasierea a aproape 40.000 de porci.

Animalele erau în ferma celui mai mare producător de carne de porc din România care livrează în magazinele din toată țara.

Adrian Puiu, consilier local în Parța și mic fermier, este acuzat de autorități de tot dezastrul. Într-un dosar penal de răspândire a bolilor la animale, poliția îl cercetează pentru că luna trecută, când la el în fermă porcii au început să moară din cauza pestei, nu a anunțat cazurile și a încercat să le ascundă iar virsul s-a răspândit.

Mihai Ritivoiu, prefect Timiș: „A constatat că din porci au început să moară, motiv pentru care porcii care au murit i-a îngropat la 20 de centimetri de sol”.

Flavius Nicoarp, director DSVSA Timiș: „Ne-a spus că o parte din ei au fost vânduți în viu, fără documente. Nu am fost convinși de declarația domnului, drept pentru care am trimis o altă echipă să verifice împrejurimile. Verificând împrejurimile s-a simțit un miros de carne arsă. A îngropat în două gropi aproximativ 30 de capete de suine”.

Autoritățile încearcă acum să limiteze proporțiile dezastrului provocat de el.

Locul unde au fost îngropați porcii a fost acoperit cu un strat gros de trei metri de pământ și ciment, iar în momentul de față inspectorii DSVSA dezinfectează toată zona.

România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe focare de pestă porcină

Sunt aproape 200 depistate de autorități, în condițiile în care, de la începutul anului, în crescătoriile din Europa au fost identificate aproape 285.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar virsul are un puternic impact economic.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „În România nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de-o parte se reduc efectivele de animale”.

În ultimii doi ani, din cauza pestei porcine în România au fost eutanasiați peste 1,2 milioane de porci. Ca să asigurăm consumul, cumpărăm peste 80% din carnea de porc din alte țări.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31