fbpx
 
Moruzi schimbă relieful în Aroneanu: îngroapă lacul în betoane pentru clientela de partid. BELINA 2

Moruzi schimbă relieful în Aroneanu: îngroapă lacul în betoane pentru clientela de partid. BELINA 2


Malurile și luciul de apă al lacului Aroneanu sunt concesionate, la bucată, de Primăria din localitate. Ultimii patru concesionari au executat lucrări de lărgire. Pe mai multe porțiuni, malurile au fost extinse, astfel încât între șosea și apă s-au format fâșii late de 22-24 de metri.

Luciul apei a fost sugrumat. Malul a fost lățit cu 24 de metri

Aceste terenuri cu suprafață mărită au fost umplute cu pământ și resturi de la construcții prin bascularea materialelor în iaz. Lucrările trebuiau sau nu avizate de Apele Române și Protecția Mediului? Primarul Moruzi: „Nu, nu”. Galea Temneanu, director executiv la Agenția pentru Protecția Mediului: „Orice lucrare care are legătură cu apele ar trebui să aibă aviz și de la Mediu și, implicit, de la Ape”.

Primarul din Aroneanu, Benone Moruzi, a făcut un PUZ spunând că lacul este al său

Primarul a făcut PUZ pentru tot lacul

Pe partea dinspre sat, primarul liberal Benoni Moruzi a dat primele parcele lui Dragoș Samoilă, afacerist conexat cu PNL, și familiei lui Costel Grojdea, șeful ITM Iași. Samoilă are o sală de evenimente, Liria, familia lui Grojdea vrea să facă pensiune, un restaurant, o terasă și un debarcader. Grojdea a concesionat terenul în două etape (2016, 2021), iar Samoilă l-a și cumpărat anul trecut.
Alte patru loturi, mal+luciu, au fost concesionate acum trei ani, însă primarul Moruzi ține la secret numele câștigătorilor. Încă patru vor fi scoase la licitație peste o lună-două.

„Concesiunea s-a întâmplat mai demult, dar noi am fost în culpă. Am terminat PUZ-ul abia anul trecut. N-am vrut să las PUZ-ul la mâna lor, să facă fiecare ce vrea, am făcut noi PUZ pentru tot iazul”, a spus Moruzi.

Așa arăta în 2012 zona modificată acum

Se toarnă gabion de beton în apa lacului

Principalul lucru care sare în ochi este că, lângă construcțiile lui Grojdea și Samoilă, sunt cel puțin patru locuri unde s-a adus umplutură, pământ galben și resturi din construcții.

„Avem un PUZ care presupune că undeva la 22-24 de metri din buza asfaltului se face reamenajare. Beneficiarii care au concesiuni acolo, patru, și mai avem de scos la licitație încă patru, pe cheltuiala lor trebuie să amenajeze. Cu gabion de beton pe capăt pentru a stabiliza malul”, a spus primarul din Aroneanu.

REPORTER DE IAȘI: Iazul este al dvs.?

Benoni Moruzi: Luciul e al nostru în continuare.
REPORTER DE IAȘI: Și Apele Române n-au nicio legătură?

Benoni Moruzi: Apele Române sunt administratorul statului ca apă. Adică, apa, indiferent și aia plată, e tot a statului.
REPORTER DE IAȘI: Ei dau vreun aviz?

Benoni Moruzi: Nu, nu. Noi plătim o taxă pentru tranzitul apei, așa e legea.

Pe malul lacului există deja Restaurantul Liria, care aparține tot unui apropiat al PNL

Terenul costă 4 euro/mp, concesiune anuală

Lacul și terenul sunt ale Primăriei Aroneanu. Fiecare concesiune are între 2.000 și 4.000 mp, cu luciul de apă inclus (1.000 mp fiecare). „Au fost momente diferite, valori diferite. Acum ajunge 4 euro/mp/an. Legea spune că trebuie să fie valoarea de recuperare a terenului în 25 de ani”, a menționat Moruzi.

Acesta a adăugat că unul terenurile concesionate, cel mai mare, aduce Primăriei 30.000 lei/an (6.200 euro/an – 520 euro/lună). „Concesiunile au fost acum trei-patru ani, ei plătesc fără să fi făcut nimic, cineva are achitate 2 miliarde lei (200.000 lei = 41.000 euro)”, i-a compătimit primarul pe cei patru care au concesionat, dar n-au putut construi până acum.

Lucrările de amenajare a malurilor concesionate și le fac beneficiarii pe cheltuiala lor, funcțiunile ce vor fi date clădirilor sunt de restaurant, locuri de agrement, hotel. „Am stabilit o suprafață rezonabilă (cei 22 metri de la șosea la apă – n.r.) să se poată amenaja aceste lucruri. Arhitecții, proiectanții, toți care au lucrat la PUZ au stabilit o suprafața rezonabilă. Am vrut să amenajăm de așa natură încât să fie și o chestie unitară. Adică, nu unul 20 de metri, unul 15, unul 40 metri. Nu ca o babă știrbă”, a declarat Benoni Moruzi.

Firma patronului Liria are contracte pe bandă rulantă cu Primăria Aroneanu. Acestea sunt doar o parte, toate se fac prin achiziție direct, fără concurență

Agenția de Mediu n-a dat aviz pe lucrări

Primarul a explicat și metodologia de amenajare a zonei. „Pământul nu trebuie să fie infestat. Demolarea o pune doar ca structură deasupra, să poată stabiliza. În apă, pământ excavat. Construcțiile toate nu vin pe fundație ca acasă, alea vin pe piloni la 12-14 metri. Totul pe piloni. Pământul acesta este umplutură, nu e stabilizat”, a spus Moruzi.
Întrebarea este dacă toate aceste umpluturi trebuie sau nu avizate. Au impact asupra mediului, asupra florei, faunei din și de lângă lac?
„Avem toate avizele pe PUZ, inclusiv Mediu. Erau necesare, nu se putea altfel”, a afirmat primarul.
Specialiștii l-au contrazis, PUZ e una, lucrările efective sunt cu totul altceva.
„Orice lucrare care are legătură cu apele ar trebui să aibă aviz și de la Mediu și, implicit, de la Ape. Am dat avize mai vechi, până prin 2019. Dar acum, cu umplutură, nicicum. PUZ-ul este ce ne dorim, la nivel de plan. În momentul în care trec la implementare este o altă etapă”, a precizat Galea Temneanu, director executiv Agenția pentru Protecția Mediului.

Agenția pentru Protecția Mediului spune că lucrările nu au avizul său: „PUZ-ul e doar un proiect. Execuția este altceva”. Se văd blocurile de beton care acoperă apa lacului

Instituțiile nu răspund întrebărilor
REPORTER DE IAȘI i-a întrebat pe reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad dacă avizul era necesar pentru acest tip de lucrări și dacă l-au eliberat.
„Faceți adresă scrisă”, a spus Șerban Chihaia, directorul ABA Prut – Bârlad. Până la ora publicării acestui articol, Chihaia nu a răspuns întrebărilor.
O altă instituție cu atribuții în domeniu este Garda
de Mediu. „La Aroneanu nu am avut nicio sesizare. Garda de Mediu verifică, nu dă avize”, a spus Gheorghe Bacușcă, comisar șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Omul de afaceri Dragoș Samoilă, cel care deține Liria Events, a afirmat că umpluturile au fost realizate anul trecut. Lângă proprietatea sa, de-a stânga și de-a dreapta, sunt cel puțin patru astfel de maluri extinse. „La un moment dat, a fost o ședință cu toți cei care au concesionat acolo, dar sincer nu cunosc pe niciunul”, a zis Samoilă.

Președintele CJ și primarul din Aroneanu sunt parteneri în proiectele din suburbia Iașului. Planurile au fost ținute departe de ochii publicului

Concesionarii sunt afiliați PNL
Malurile lacului Aroneanu reprezintă o zonă în plină expansiune pentru acest tip de business: restaurante, pensiuni, locuri de agrement.
Mama și soția șefului ITM Iași, Costel Grojdea, investesc într-o pensiune, un restaurant, o terasă și un debarcader pe malul Lacului Aroneanu, acolo unde Primăria le-a concesionat trei loturi de teren de aproape 2.800 mp. La una dintre licitațiile pentru teren, „mână moartă” a venit o fostă subordonată a lui Grojdea de la Agenția de Prestații Sociale. 

Omul de afaceri Dragoș Samoilă, care are sute de contracte cu primăriile din județ, deține complexul de evenimente Liria, tot pe malul lacului. Cei 2.500 mp (teren + apă) au fost inițial concesionați de la Primăria Aroneanu. Anul trecut, i-a cumpărat cu 135.000 euro. În același timp, Samoilă, prin firma Pro Consulting Expert, a avut în 2022 și 2023 cel puțin 8 contracte cu Primăria Aroneanu cu o valoare cumulată de 275.000 lei. Servicii de consultanță și de proiectare au fost obiectele acestora.

Pietrele au înlocuit stuful de pe malul apei. În fundal, primele blocuri apărute pe Lacul Aroneanu

Aroneanu, lacul familiei Alexe: cinci terenuri, patru case

Pe celălalt mal al lacului, însă mai sus pe deal, tot prin concesiune de la Primăria Aroneanu au obținut teren Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și frații acestuia: Florin și Mihai Alexe, dar și Adina Dura, sora liderului PNL. Exceptându-l pe Costel Alexe, ceilalți frați, dar și mama lor, Maria Alexe, au acum case ridicate pe parcelele ce inițial au aparținut Primăriei Aroneanu. Zona este în plină expansiune imobiliară, pe malul dinspre oraș fiind acum în construcție patru blocuri.

Article image
* Statutul Regulamentului Asociației Comunelor (ACOR) permite angajarea în comun de către primării a unor specialiști (juriști, economiști, cadastriști) pentru a reduce costurile * Benoni Moruzi a făcut invers: a angajat oameni prin ACOR doar pentru Primăria lui. A depășit schema aprobată de ANFP cu 13 posturi * Paul Munteanu e administrator public în Aroneanu, angajat prin ACOR, fiind și șeful PNL din comună * Mama lui Mun...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 August 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31