fbpx
 
Soţii Dura: fabrică de bani dintr-un imobil ilegal

Soţii Dura: fabrică de bani dintr-un imobil ilegal


Tupeul este secretul succesul în imobiliarele din Iași. Blocul din Baș-Ceauș n-are nicio autorizație. Le intră lunar în cont 24.000 de lei din închirierea a 30 de camere dintr-un bloc de pe strada Tătăraşi nr. 31. Imobilul este total ilegal şi face obiectul unui proces de demolare suspendat. Procesul putea fi reluat de acum două luni, dar Poliţia Locală spune că „au fost alte acţiuni mai importante”.

 

Reţetă simplă: faci un bloc fără niciun fel de autorizaţie, conștient că vei atrage atenţia şi vei fi amendat. Nu poţi ascunde ditamai clădirea. Apoi te duci la procesul pentru demolare, încasând însă lunar bani pentru chirie pe 30 de camere şi bazându-te pe încetineala reacţiilor autorităţilor.

Succes garantat

În 4 ani ţi-ai scos investiţia, tot ce trece după acest termen este profit. Ioan şi Cătălina Margareta Dura deţin un astfel de imobil, construit total ilegal, au un proces interminabil, dar nici un fel de emoţie. Oricum ar fi, îşi amortizează costurile. O eventuală demolare, dacă prin absurd s-ar ajunge acolo, nu-i sperie: oricum sunt demersuri care durează cu anii. Mai ales Poliţia Locală nu se grăbește. Peste o lună expiră termenul limită la care poate fi reluat procesul de demolare şi încă nu au fost făcute demersuri în instanţă.

Construcţie total ilegală

Este singurul imobil din Iaşi căruia îi lipsesc actele de urbanism. Singurele documente sunt cele ale terenului, ce a aparţinut în trecut Moldochim SA, dar a fost scos la licitaţie şi cumpărat de actualii proprietari. Mai sunt clădiri în Iaşi cu depăşiri ale cotelor, cu reautorizări cerute sau în curs, dar fără nici un fel de document chiar nu mai există.

În anul 2015, REPORTER DE IAŞI a sesizat cazul, iar ulterior Poliţia Locală a controlat şi a confirmat. A fost dispusă încetarea lucrărilor şi dată o amendă. Numai că Ioan şi Margareta Dura au continuat şantierul până la finalizare. În urma unei a doua sesizări, a fost făcută şi o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie, în 2015, nefinalizată nici acum.

 

Blocul soţilor Dura demonstrează că există situaţii în care legile pot fi călcate în picioare

 

Demersurile Poliţiei Locale

După amenda iniţială, din 2015, Poliţia Locală s-a dus în instanţă, cerând demolarea. În cazul imobilului de pe Tătăraşi 31 este imposibilă autorizarea. Aceasta putea fi obţinută doar dacă imobilul ar fi avut autorizaţie şi aceasta a fost încălcată. Numai că, după câteva termene ale procesului, acesta a fost suspendat, în aşteptarea rezultatului altui proces, cel în care Dura contesta amenda. A mers iniţial la Judecătoria Iaşi, apoi a făcut recurs la Tribunal şi a pierdut, definitiv, abia pe 19 octombrie 2017. Începând cu această dată, procesul pentru demolare putea fi reluat. Numai că, la 5 luni de atunci, dosarul este tot suspendat.

Două luni pierdute

„Putem redeschide procesul de demolare după ce ni se face comunicarea oficială a sentinţei din procesul pentru amendă, în termen de 6 luni de la pronunţarea din octombrie. Comunicarea oficială a fost făcută abia pe 11 ianuarie, de atunci instituţia putea redeschide procesul”, ne-a spus Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Doar că, de peste două luni, Poliţia Locală nu a reluat demersurile. Şi acum mai este doar o lună până la termenul limită, de pe 19 aprilie. „Au fost alte acţiuni mai importante, nu a uitat nimeni de acest proces, va fi reluat”, mai spune Ungureanu. Doar că, în numai două luni de amânare a redeschiderii acţiunii, soţii Dura au mai încasat un mizilic de 48.000 de lei din blocul ilegal. Şi orice lună de întârziere înseamnă câte 24.000 de lei. Oricum, toate demersurile vor mai dura ani. După finalizarea procesului pentru demolare la Judecătorie, şi în acel dosar există termene şi căi de atac.

 

 

Costuri aproape de amortizare

Cu toate problemele legale, clădirea este extrem de profitabilă pentru proprietarii Ioan şi Cătălina Margareta Dura. Suprafaţa ei totală, cu trei nivele plus un parter neocupat, dar care are spaţii comerciale, este de maximum 800 mp, iar preţul în perioada când a fost făcută este de cel mult 350 euro/mp - 280.000 de euro. S-a lucrat cu materiale şi manoperă ieftine.

A fost dată în folosinţă în regim de urgenţă, în 2016, iar proprietarii au decis să închirieze camere pentru studenţi. Şi s-a umplut. Clădirea are 30 de camere pe 3 nivele, câte 10 pe fiecare palier. Preţul plătit de chiriaşi pe fiecare cameră este, lunar, de 800 de lei. La 30 de camere închiriate, lunar soţilor Dura le intră în cont 24.000 de lei. Adică 288.000 de lei anual, care la conversie se transformă în aproximativ 64.000 de euro. În doi ani s-au făcut deja 130.000 de euro din investiţia iniţială, în maximum 2 de acum înainte se intră pe profit, dacă autorităţile sunt la fel de lente.

Chiar chiriaşii soţilor Dura sunt cei care explică pentru REPORTER DE IAŞI că cele mai multe camere sunt pline şi există chiar printre ei informaţii că Margareta Dura chiar ar fi vândut una dintre ele.

Ioan Dura (primul din dreapta) se prezintă pompos pe Facebook: „dezvoltator imobiliar”

 

Au încercat să obţină autorizarea

Soţii Dura au încercat, în 2017, să obţină autorizaţie de construire pentru Tătăraşi 31. Primăria a respins solicitarea, pe 22 decembrie. Soţii solicitaseră certificat de urbanism care se emite în vederea unei autorizaţii de funcţionare, pentru P+2 E +M.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: