fbpx
 
Promisiune în vânt: terenurile pentru tineri, la Sfântul PUG

Promisiune în vânt: terenurile pentru tineri, la Sfântul PUG


Tinerii de azi vor avea barbă albă când, în sfârşit, Primăria le va da ce li se cuvine prin lege. Există o lege care spune că primăriile pot concesiona terenuri tinerilor să-şi ridice case. Fostul primar Nichita a exploatat la maximum, din punct de vedere electoral, promisiunea că va face acest lucru în Moara de Vânt, unde Primăria avea un teren în litigiu. Acum nici măcar nu mai este sigur că suprafaţa de acolo va avea această destinaţie. „Vom vedea care este locul cel mai potrivit conform noului Plan Urbanistic General”, spun reprezentanţii Primăriei. Peste 3.000 de cereri stau la sertar din cauza bâlbâielilor municipalităţii.

 

„Aprobăm noul PUG (Plan Urbanistic General n.r.) anul acesta şi împărţim parcele în Moara de Vânt”, anunţa, cu mândrie, Primăria. Acuşi se fac trei ani de la această declaraţie din iulie 2014 şi terenurile care li se cuvin tinerilor prin lege, ca să-şi facă locuinţe, nu sunt nici măcar pe hârtie. Declaraţia actualizată este că „Aprobăm PUG-ul şi apoi vedem”. Diferenţa faţă de acum aproape trei ani este că, între timp, a ieşit din ecuaţie Moara de Vânt ca loc sigur pentru această împărţire de parcele. În rest, nu s-a schimbat absolut nimic. Doar tinerii care au depus cereri sunt acum mult mai bătrâni, iar mulţi au ieşit din cursă. Avreau dreptul la teren până la 35 de ani.

 

Lege din 2003 nerespectată

Promotorii statului de drept ar avea oricând o ţintă perfectă în Primăria Iaşi, instituţie care amână, de 14 ani, punerea în aplicare a unei legi. Primăria Iaşi a reuşit să amâne, timp de şase ani, punerea în aplicare a legii prin care tinerii cu vârsta de până la 35 de ani au dreptul la suprafeţe de teren de până în 300 de mp pentru a-şi ridica locuinţe. Legea există din 2003, dar Consiliul Local a adoptat abia 6 ani mai târziu o hotărâre în acest sens. Niciun lot nu a fost încă repartizat, deşi pământul există. S-a discutat mereu despre locul pentru casele tinerilor ca fiind suprafaţa uriaşă obţinută de municipalitate în Moara de Vânt. Totuşi, discuţiile au rămas la acest stadiu. Culmea cinismului este că Primăria a acceptat cereri din partea tinerilor, dar nu le-a soluţionat niciodată. Primăria primeşte în continuare astfel de cereri şi, conform datelor de la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, sunt peste 3.000 depuse până acum.

 

Mulţi şi-au făcut, în trecut, vise legate de o casă în Moara de Vânt

 

Scuze, dar nimic concret

Scuza iniţială a Primăriei, în perioada 2003, de la emiterea Legii 15, şi 2008, anul adoptării Hotărârii de Consiliu Local, a fost lipsa terenului. Ulterior, această scuză a căzut, pentru că instituţia a câştigat în instant 37 de hectare în Moara de Vânt. După anul 2008, a apărut o nouă scuză: să aşteptăm PUG-ul, să vedem ce spun specialiştii. “Să vedem, anul acesta va fi aprobat PUG-ul. În funcţie de ce avem acolo vor fi luate decizii pentru acordarea terenurilor pentru tineri. Nu ştim dacă acestea vor fi în Moara de Vânt sau în alte zone. Prin PUG va fi stabilit şi acest lucru”, ne-a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Cu alte cuvinte, în 2017, Primăria Iaşi s-a răzgândit asupra locului. Nu mai consideră atât de potrivită Moara de Vânt.

 

Nu au bani pentru utilităţi

Surse din cadrul Primăriei Iaşi ne-au explicat însă că mai este o cauză pentru care proiectul este tergiversat la nesfârşit: Primăria ar trebui să asigure toată infrastructura zonei concesionate tinerilor şi decidenţii nu ar vrea să plătească din bugetul local. În conformitate cu legea din 2003, terenurile de maximum 300 mp pentru tineri ar trebui să beneficieze de toate utilităţile.

Candidaţii la Primăria Iaşi au vânturat electoral terenurile pentru tineri. Gheorghe Nichita a folosit subiectul în 2008, anunţând că totul este rezolvat. Ba a organizat şi un concurs de soluţii unde arhitecţii s-au întrecut să deseneze clădiri-fantome. Şi Mihai Chirica a vorbit despre terenurile din Legea 15, dar totul a rămas la nivel de declaraţii.

„Nu s-a progresat deloc în această direcţie, de ani de zile. Nici nu cred că se va face ceva prea curând. Mai degrabă văd o rezolvare în a construi Primăria blocuri şi să dea tinerilor apartamente cu chirie”,  Radu Botez, viceprimar

 

Ce spune Legea 15 din 2003

Legea prevede acordarea unor suprafeţe de teren pentru tineri de până la 35 de ani, pentru construcţia de locuinţe. Terenul este cedat pe toată durata existenţei locuinţei. Loturile sunt de 250-300 mp în municipii şi în Bucureşti, 250-400 mp în oraşe şi 250-500 mp în comune. La data rezolvării cererii, tinerii trebuie să aibă între 18 şi 35 de ani şi să nu mai fi deţinut terenuri. Dosarul, destul de complicat,  conţine cerere, copie după actul de naştere, declaraţia pe propria răspundere a solicitantului că nu a deţinut sau nu deţine locuinţă sau teren pentru construirea unei locuinţe. Trebuie ataşată chiar şi o declaraţie a părinţilor solicitantului că nu au deţinut în ultimii 10 ani sau nu deţin un teren mai mare de 500 mp în mediul urban sau 5.000 mp în mediul rural.

 

De fapt, nu mai există teren

Consilierul local Eduard Boz spune că prevederea din lege va fi greu de implementat la Iaşi. „Singura parcelă compactă alocată de Iaşi a fost pentru spital (Regional n.r.). Nici nu mai cred că se grăbesc să dea parcele pentru tineri, ar putea apărea în viitor necesar de teren compact şi acesta există doar în Moara de Vânt. Noi nu avem în Consiliul Local un inventar clar al terenurilor care mai există, dar vom cere. În baza acestuia vor putea fi studiate locuri disponibile. Pentru că problema trebuie odată lămurită. Ori respectăm legea, ori nu”, a precizat Boz.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: