fbpx
 
Primarul Mihai Chirica: „De ce pleacă românii din țară? Din lipsă de educație pentru că nu le-a mai clădit nimeni dragostea de țară”

Primarul Mihai Chirica: „De ce pleacă românii din țară? Din lipsă de educație pentru că nu le-a mai clădit nimeni dragostea de țară”


O altă declarație revoltătoare a primarului Mihai Chirica despre românii din Diaspora. În ședinta de Consiliu Local de astăzi, edilul Municipiului Iași i-a acuzat că, „din lipsă de educație”, în loc să stea în țară și să o reconstruiască, au preferat să plece peste hotare. Este a doua oară când Chirica generalizează și îi jignește pe românii care au părăsit România pentru un trai mai bun, mare parte dezgustați inclusiv de ineficiența administrațiilor locale.

„De ce pleacă românii din țară? Din lipsă de educație pentru că nu le-a mai clădit nimeni dragostea de țară, să stea s-o clădească, s-o reconstruiască, s-o facă mai puternică. Preferă să-și ia două valize și să spună: M-am săturat de voi! Pentru că n-am reușit să-i învățăm să se sature de noi printr-un alt mijloc, să vrea să ne înlocuiască cu adevărat, nu să-și găsească un trai neapărat mai bun care nici măcar nu este mai bun, peste hotare”. Acestea sunt cuvintele lui Mihai Chirica, rostite astăzi, în ședința de Consiliu Local, înainte de votul unui proiect în care se propunea atribuirea în folosință gratuită a unui teren către Mitropolia Moldovei și Bucovinei în scopul edificării unui ansamblu din care să facă parte și spații de învățământ. Pentru a justifica această atribuire, Chirica a perorat câteva minute despre necesitatea educației celor tineri și a invocat recente evenimente tragice din spațiul public despre care a afirmat că au fost cauzate de lipsa de educație.

Peste câteva zile, se împlinesc patru ani de la alte declarații defăimătoare ale lui Chirica la adresa celor din Diaspora. Pe 27 august 2019, el generaliza, din nou, la un post local de televiziune: ”S-a decimat satul românesc, tânăra generație nu a venit la oraș, tânăra generație, din păcate, a părăsit țara și acum îi vezi cum fetele tinere și frumoase multe dintre ele au ajuns să se prostitueze și vedeți cum știrile se umplu cu români peste tot. Băieții, săracii, muncesc pe te miri ce că nu-l plătesc ca pe un italian sau ca pe un englez sau ca pe un neamț sau ca pe un francez, îl plătesc…îl întreabă ‘Măi, ai diplomă?’, ‘N-am’, ‘Știi limba franceză?’, ‘Nu’, ‘Câte clase ai?’, vezi 8, în cele mai bune cazuri. ‘Nu am cum să-ți dau salariul minim din Franța, ție am să-ți dau salariul ăsta, dacă vrei, dacă nu, la revedere!’. Și uite așa îi transformă în sclavi, iar noi acasă nu mai avem cu ce să ne întreținem părinții, bătrânii și satele sunt abandonate”.

Conform unui studiu publicat în 2019 de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, „De la un nivel de aproape 1,1 milioane în 2000/01, numărul emigranților români către statele membre OCDE a crescut cu 2,3 milioane de persoane de-a lungul anilor până în 2015/16, ceea ce se traduce printr-o creștere de peste 200%. Nicio populație emigrantă nu a avut o creștere procentuală mai mare a exodului. Următoarea cea mai mare creștere procentuală a fost pentru emigranții din India (139%). Creșterea relativă a populației imigrante românești a fost, de asemenea, cu mult peste creșterea procentuală pentru toate țările de origine (49%)”. Pe lângă dorința de a avea locuri de muncă mai bine plătite, un sistem de sănătte mai performant, școli mai bune etc, motivația multora de a pleca se leagă de ineficiența și corupția administrațiilor locale, cum este și cazul celei din Municipiul Iași. În plus, afirmația lui Chirica referitoare la „să vrea să ne înlocuiască cu adevărat” este pură demagogie în situația în care el însuși nu pleacă din funcție, deși este trimis în judecată și cercetat în mai multe dosare penale, iar Sistemul din care face parte a sigilat alegerile într-un singur tur care avantajează clar edilii în funcție.

Article image
Cei care l-au văzut sâmbătă seara pe Mihai Chirica la Tribuna Oficială spun că era în transă, într-o stare de surescitare extremă și că nimeni nu se putea înțelege cu el A scris una din postările de pe FB direct în timpul meciului, apoi a coborât la Tribuna 0, pentru a fi mai aproape de teren ca să țipe la arbitru
Autor Cezar Moraru Reportaje 13 August 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31