fbpx
 

Items filtered by date: Marti, 02 Ianuarie 2018

Un fost deţinut cere daune de la Statul român pentru că, în perioada în care a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi, nu i s-ar fi permis să-şi conducă mama pe ultimul drum. Într-un caz similiar, CEDO a obligat România să-i plătească unui condamnat 15.000 de euro despăgubiri.

Tot 15.000 de euro a cerut în instanţă şi Petru D., condamnat la 7 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi eliberat condiţionat în martie 2017, din Penitenciarul Vaslui.

 

Acuzatorul: „Sunt marcat”

Bărbatul s-a plâns judecătorilor Tribunalului Iaşi că, în vara lui 2015, reprezentanţii Penitenciarului Iaşi i-ar fi refuzat acordarea unei permisii de 24 de ore pentru a participa la înmormântarea mamei sale. „Momentul dispariţiei şi înmormântării mamei, cel mai drag om din viaţa mea mi-a adus o gravă durere cu consecinţe ce se prelungesc şi până în prezent. Sunt marcat de neparticiparea mea din culpa gravă a Penitenciarului Iaşi (...)”, a precizat fostul deţinut în plângerea adresată Tribunalului Iaşi.

Petru D. a susţinut şi că i-a fost încălcat „flagrant dreptul la viaţa de familie”. Pentru a-şi susţine cererea, ieşeanul a cerut audierea a doi foşti colegi de detenţie.

Clientul meu a fost liberat condiţionat în februarie şi ulterior a deschis acest proces. Eu cred că el are dreptate”, a declarat avocatul Lucian Piţigoi, care îl reprezintă pe Petru D.

 

Criterii pentru permisie

Persoanele private de libertate aflate în custodie penitenciară pot participa la funeraliile unui membru al familiei, numai dacă se încadrează în criteriile specifice prevăzute lege. De asemenea, pe timpul executării pedepsei privative de libertate, deţinuţii au oricând posibilitatea să se adreseze forurilor superioare sau instanţelor de judecată în situaţia în care consideră că le sunt încălcate drepturile legale”, au precizat reprezentanţii Penitenciarului Iaşi, la solicitarea REPORTER DE IAŞI.

Pentru a beneficia de permisiunea de ieşire din închisoare se au în vedere numeroase criterii printre care şi: deţinuţii să aibă o „conduită constant pozitivă”, să fie stăruitori în muncă, să participe activ la activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică etc., să nu fie cercetaţi sau urmăriţi penal în alte cauze, să nu fie clasificaţi în categoria celor care reprezintă risc pentru siguranţa penitenciarului, istoricul infracţional etc.

România, condamnată la CEDO într-un caz similar

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat câştig de cauză, în decembrie 2016, unui deţinut român care nu a primit permisie din partea reprezentanţilor Penitenciarului Oradea pentru a participa la înmormântarea mamei sale. Instanţa a stabilit atunci că Florian Kanalas, condamnat la 12 ani şi 6 luni pentru tentativă de omor, trebuie să primească daune de 15.000 de euro din partea Statului român. CEDO a considerat că autorităţile penitenciare au încălcat Articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului referitor la respectarea vieţii private şi de familie a deţinuţilor.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

O mână de infractori, dintre care unii condamnaţi pentru fapte grave, a reuşit să păcălească Justiţia. După ce au stat ascunşi între 6 ani şi 13 ani, prin ţară sau străinătate, au scăpat de închisoare pentru că pedepsele s-au prescris, adică a expirat termenul până la care puteau fi trimişi după gratii. Înşelăciune, furt, tâlhărie, vătămare corporală gravă sau chiar tentativă de viol sunt doar câteva dintre faptele cu care se pot „mândri” aceşti inculpaţi condamnaţi de instanţele ieşene şi pentru care nu vor plăti niciodată. REPORTER DE IAŞI a descoperit că, deşi erau daţi în urmărire naţională şi internaţională, unii aveau conturi pe reţele de socializare, dar erau de „negăsit” pentru autorităţi.

 

Câţiva infractori se pot lăuda că îl întrec cu mult pe Frank Abagnale, personajul principal din filmul „Catch me if you can!” („Prinde-mă! Dacă poţi!”). Condamnaţi iniţial de instanţele ieşene la pedepse cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 15 ani de închisoare cu executare, aceştia se pot plimba nestingheriţi pe stradă după ce pedepsele li s-au prescris. Pe lângă încălcarea principiului general al înfăptuirii Justiţiei, în aceste cazuri este de luat în seamă frustrarea victimelor din dosarele cu violenţă. Ce încredere să mai aibă în Justiţie un tânăr bătut sau o fată violată de indivizi care, în final, scapă de pedepsele cu închisoarea pentru că agresorii nu au fost găsiţi?

 

Ziua fericirii pentru Gafiţa: 20 iulie 2017

Printre cei mai recenţi „norocoşi” se numără Mihai Bogdan Gafiţa (34 de ani), care a primit în 2008 trei ani şi două luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă. Pentru că a fost depăşit termenul de 8 ani şi 2 luni de la momentul condamnării, termen în care bărbatul trebuia dus la închisoare, Compartimentul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi a sesizat instanţa cu o acţiune de contestaţie la executare. Concret, s-a cerut retragerea mandatului din cauza prescripţiei, iar în 20 iulie 2017, cererea a fost admisă.

Documentele care atestă că a fost „albit” cazierul tânărului au fost trimise inclusiv la Ministerul Justiţiei din Italia, în ţara în care acesta se stabilise şi lucrează. Nu cumva ca vreun poliţist italian să nu aibă habar de modificare şi să-l aresteze în baza documentelor prin care, anterior, fusese dat în urmărire. Acest lucru arată că poliţiştii din Iaşi ştiau, în linii mari, unde se află Gafiţa, dar nu au putu face mai mult pentru a-l prinde în limita celor 8 ani şi 2 luni de mai sus.

A bătut un tânăr

Ieşeanul a fost condamnat după ce împreună cu alte două persoane au lovit cu pumnii şi picioarele un tânăr. Scandalul a pornit în seara zilei de 21 mai 2006, în cartierul Dacia, după ce victima nu ar fi vrut să le cumpere băuturi alcoolice amicilor lui Gafiţa. După corecţia încasată de la cei trei, tânărul s-a ales cu o fractură la mâna stângă, pentru care a avut nevoie de 65-70 de zile de îngrijiri medicale. Gafiţa, care fusese anterior condamnat la 4 ani şi 2 luni de închisoare pentru furt şi eliberat condiţionat în august 2005, cu un rest de pedeapsă de 538 de zile, a plecat din ţară la două zile după agresiune. Astfel, el a fost judecat şi condamnat în lipsa, iar din 31 martie 2009 a fost dat în urmărire internaţională.

Deşi căutat, ieşeanul nu a fost găsit de autorităţi, cu toate că le-a dat „indicii” pe Internet. Astfel, în 2014, Mihai Bogdan Gafiţa a postat un CV pe un site de job-uri din Italia, indicând că a lucrat ca mecanic auto şi că locuieşte în localitatea Chieti, din regiunea Abruzzo, folosind chiar şi poza sa.

 

Arestat prea târziu

Cu câteva zile înainte ca judecătorii ieşeni să retragă mandatul de executare, ieşeanul a început să posteze şi poze cu el pe pagina sa de Facebook. Mai mult, printre prietenii săi virtuali se numără şi cei doi tineri cu care a săvârşit fapta.

Persoana în cauză a fost dată în urmărire internaţională şi depistată, în iulie 2017, de poliţiştii italieni. A fost arestată, iar ulterior eliberată ca urmare a prescripţiei executării pedepsei”, a explicat subinspector Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

REPORTER DE IAŞI l-a contactat pe Mihai Bogdan Gafiţa pe contul său de Facebook şi i-a cerut un punct de vedere, dar acesta a solicitat să documentăm referit la un alt caz. „Dacă vrei să faci un reportaj despre un caz revoltător, îţi dau eu un caz. Este vorba despre tatăl meu, care locuieşte în T.. A fost tăiat cu sabia de către pădurarul din sat, poliţia nu ia măsuri (...). E vorba de o tentativă de omor şi poliţia din T. nu face nimic, nici măcar nu s-a sesizat”, a scris tânărul, după care s-a delogat.

 

Tentativă de viol: exonerat

De pedepse au scăpat, în toamna lui 2017, şi Dumitru Dobre şi Ion Pruteanu, condamnaţi definitiv, în 2009, la câte trei ani de închisoare cu executare. Primul a primit pedeapsa pentru conducere unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi violare de domiciliu, iar cel de-al doilea pentru tentativă de viol şi violare de domiciliu. Deciziile au fost luate tot de Judecătoria Iaşi.

Ion Chirica (67 de ani) din comuna Berezeni, judeţul Vaslui, a fost condamnat, în 2008, de magistraţii ieşeni la patru ani pentru înşelăciune. Acesta a fost acuzat că a a luat anvelope, ulei mineral şi două tahografe de la două firme din Iaşi pentru care a completat două file CEC, care ulterior au fost refuzate la plată. În timpul urmăririi penale, Chirica a fost audiat în dosar, recunoscând parţial faptele, dar apoi s-a făcut nevăzut. În 2017, la peste nouă ani de la condamnare, Judecătoria Iaşi a constatat şi în acest caz prescrierea şi a retras mandatul de executare a pedepsei.

 

A apărut la după retragerea mandatului

Ieşeanul Iulian Teodorescu (42 de ani) a avut de executat 4 ani şi 6 luni de închisoare, după ce a fost condamnat în două dosare, de înşelăciune şi furt de maşini. Nici acesta nu a fost de găsit, cu toate că a fost dat în urmărire naţională şi internaţională. Ieşeanul nu s-a prezentat nici la proces după ce Compartimentul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi a sesizat instanţa cu o acţiune de contestaţie la executare, citaţia întorcându-se la dosar.

Însă, la şase zile după ce magistraţii ieşeni au decis retragerea mandatului ca urmare a prescripţiei executării pedepsei, pe 19 octombrie 2016, Teodorescu a venit la instanţă şi a cerut un certificat de grefă, iar ulterior urgentarea motivării sentinţei. Reprezentanţii Poliţiei susţin că, de-a lungul timpului ieşeanul a fost localizat în Irlanda şi Marea Britanie, dar nu a fost prins.

 

A scăpat de 15 ani de închisoare

Şi mai norocos a fost un vasluian acuzat de înşelăciune. În decembrie 1997, Sorin Catană (51 de ani), pe atunci administrator al unei firme din Bârlad, a achiziţionat mărfuri de la Moldova Tricotaje SA, în valoare de 243.398.600 lei ROL (24.339, 6 RON) pe care le-a plătit cu un CEC fără a avea disponibil bănesc necesar în cont. Bărbatul a fost condamnat, în 1999, de Tribunalul Iaşi, la 15 ani de închiosare, decizia nefiind contestată. Zece ani mai târziu a fost dat în urmărire internaţională. În 2014, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, act mai permisiv în cazuri ca ale lui Teodorescu, instanţa i-a redus pedeapsa lui Catană cu 10 ani. Finalul, adică scăparea definitivă de puşcărie, a venit recent: „Constată prescrisă executarea pedepsei principale de 5(cinci) ani închisoare””, a hotărât instanţa.

133 de persoane urmărite au fost găsite

În perioada ianuarie-2 decembrie 2017, 151 de persoane domiciliate în judeţul Iaşi care aveau pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, de arestare preventivă, solicitări de arestare din partea a diferite instanţe europene sau sentinţe de internare în unităţi medicale au fost date în urmărire, potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.

133 de urmăriţi naţional sau internaţional au fost găsiţi anul trecut de poliţiştii ieşeni. De asemenea, 165 de persoane care au domiciliul în judeţul Iaşi, date în urmărire, sunt căutate de oamenii legii.

Poliţiştii din localităţile de domiciliu ale celor daţi în urmărire sunt cei care iniţiază căutarea, însă de la caz la caz, aceştia pot fi depistaţi de colegii din ţară sau străinătate. „Nu sunt multe cazurile care se prescriu. Sunt cazuri izolate. Majoritatea persoanelor date în urmărire naţională şi internaţională sunt depistate de poliţiştii ieşeni”, a subliniat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

 

Despre Cristian Maftei se crede că ar fi prin ţările arabe

Maftei mai are şapte ani până la liman

Omul de afaceri Cristian Maftei a fost condamnat definitiv, în iunie 2014, la şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, luare şi dare de mită în dosarul „Mită la prefect”, moment în care a părăsit ţara şi nu s-a mai întors. În cazul său termenul de prescripţie a executării pedepsei este de 11 ani. Maftei este dat în urmărire de aproape patru ani. După încă şapte va scăpa de pedeapsă. „Este dat în continuare în urmărire naţională şi internaţională. Se fac verificări pentru găsirea acestuia”, a precizat subinspectorul Anca Vîjiac.

 

Belgian s-a întors cu alai acasă

Sfidarea justiţiei: Întoarcerea lui Belgian, live pe Facebook

Belgian Tănase, membru al clanului condus de Cosmos Tănase, s-a întors singur în ţară, în septembrie 2016, după ce pedeapsa de patru ani de închisoare primită, în 2007, pentru infracţiuni rutiere s-a prescris. În cei nouă ani cât a fost dat în urmărire naţională şi internaţională a stat în Anglia, Belgia şi Franţa. Întoarcerea sa acasă, pe Aeroportul din Iaşi, a fost transmisă în direct pe Facebook de familia sa.

 


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

O femeie a avut parte de un sfârșit tragic cu doar trei minute înainte de trecerea în noul an. Un șofer cu permisul reținut a călcat-o cu mașina în Moțca și a fugit de la locul accidentului.

Era ora 23:57 pe data de 31 decembrie. O femeie se afla pe DN 28A, când o mașină a lovit-o în plin, curmându-i viața. La volan se afla un tânăr de 27 de ani cu permisul suspendat, care plănuia să plece în străinătate. A decis să fugă de la locul accidentului, sperând că i se va pierde urma.

Pe 1 ianuarie, însă, șoferul a fost găsit în aceeași localitate, Moțca, iar mașina pe care o condusese în seara precedentă a fost depistată în Roman. Tânărul a fost reținut.


Publicat in Social

Romania va avea miercuri trei reprezentante care vor evolua pe tabloul de simplu de la Shenzhen (in faza optimilor), ziua fiind deschisa de Irina Begu. Vor urma Simona Halep si Ana Bogdan.

Irina Camelia Begu (43 WTA si cap de serie numarul 4) o va intalni pe Ekaterina Alexandrova (Rusia - 96 WTA) in primul meci de pe arena centrala. Disputa va incepe la ora 06:00, ora Romaniei.

Dupa meciul Irinei, tot pe central, va juca Simona Halep (1 WTA si principala favorita a intrecerii). Simona o va intalni pe chinezoaica Ying-Ying Duan, locul 91 WTA. Partida nu va incepe mai devreme de ora 09:00, ora Romaniei.

In fine, Ana Bogdan (105 WTA) se va duela cu Kristyna Pliskova (62 WTA - din Cehia) dupa incheierea meciului Simonei Halep (tot pe arena centrala de la Shenzhen).

hotnews.ro


Publicat in Alte Sporturi

Un adolescent de 17 ani din județul Iași le-a mărturisit vecinilor că tatăl i-a ucis mama și apoi l-a forţat să ascundă urmele crimei. Alertaţi de vecini, poliţiştii au descoperit trupul femeii îngropat în apropierea casei.

Femeia de 33 de ani a fost găsită la câţiva paşi de casă. Soţul femeii şi fiul de 17 ani ar fi îngropat-o pe ascuns în a treia zi de Crăciun. Poliţiştii au intrat pe fir abia la cinci zile după crimă, după ce adolescentul le-a mărturisit totul unor vecini.

Anchetatorii au început abia luni să sape în locul indicat de adolescent şi au găsit trupul mamei sale. Vor să afle acum și dacă femeia decedase în momentul în care a fost îngropată.


Publicat in Social

Peste 200 de persoane au protestat luni, în Piaţa Victoriei, împotriva modificărilor la legile Justiţiei.

Protestatarii au început să se strângă la ora 18.00, numărul maxim de participanţi – peste 200 – înregistrându-se la ora 19.00

Oamenii au fluturat steaguri tricolore, au suflat în vuvuzele, au bătut în tobe şi au strigat: ‘PSD – ciuma roşie’, ‘DNA să vină să vă ia’, ‘Justiţie nu corupţie’.

Ei au afişat pancarte cu mesaje precum: ‘Toţi pentru justiţie’, ‘Justiţie nu corupţie’, Tăriceanu şi cu Dragnea marş la puşcărie’, ‘Studenţii la Stoma vor să vă extragă’, ‘Asta-i practica la drept pentru un viitor corect’, ‘Vrem alegeri anticipate’.

Participanţii s-au declarat nemulţumiţi de modificarea legilor Justiţiei, unii dintre aceştia solicitând ‘măsuri mai ample împotriva corupţiei’.

Zona în care s-a desfăşurat protestul în faţa Guvernului a fost delimitată de jandarmi cu garduri de protecţie. Circulaţia nu a fost afectată.

Protestatarii au început să se disperseze în jurul orei 19,45.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente.

Evenimentul a fost anunţat pe reţelele de socializare sub numele ‘Bucureştiul vă zice NU!’.

(Agerpres/FOTO libertatea.ro)


Publicat in Evenimente

Furtuna Carmen a provocat luni întreruperea curentului pentru 40.000 de locuinţe din regiunea franceză Bretania, a informat într-un comunicat distribuitorul de energie Enedis, potrivit Reuters.

Compania de electricitate, care a mobilizat 1.500 angajaţi pentru a restabili alimentarea cu energie, spune că furtuna se îndreaptă spre alte regiuni.

Serviciul meteorologic din Franţa a plasat 40 de departamente din vestul Franţei sub atenţionare de cod portocaliu din cauza furtunii care a lovit cu rafale de vânt de peste 100 km/h regiunile de pe coasta atlantică a Franţei.

Penele masive de curent au loc rar în Franţa, care produce trei sferturi din necesarul de electricitate cu ajutorul energiei nucleare.

În iulie 2015, 830.000 de locuinţe au rămas temporar fără curent în vestul Franţei după ce vremea extremă a defectat transformatoarele.

Potrivit AFP, furtuna Carmen a provocat duminică moartea unui bărbat de aproximativ 60 de ani după ce un copac a căzut pe maşina acestuia în apropiere de localitatea Saint-Jean-Pied-de-Port, în sud-vestul Franţei.

Furtuna Carmen a fost botezată după o listă de nume, ordonate alfabetic, stabilită de serviciile meteorologice spaniole, franceze şi portugheze.

(Agerpres/FOTO letelegramme.fr)


Publicat in Eveniment

De astăzi, intră în vigoare ordonanţa Guvernului privind plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată într-o formă modificată de Parlament.

Între altele, plata defalcată a acestei taxe va fi obligatorie pentru companiile care au datorii la plata TVA sau se află în insolvenţă, după ce, iniţial, Guvernul stabilise ca plata defalcata a TVA să fie optională de la 1 octombrie şi obligatorie de la 1 ianuarie.

De asemenea, în Parlament s-a decis ca perioada de achitare a datoriilor să fie extinsă cu 30 de zile, iar pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA au fost majorate de zece ori.(rador/FOTO ARHIVA ziarul national)


Publicat in Fiscalitate

Vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor, în următoarele zile, iar la munte vremea se va răci, fiind aşteptate valori negative în timpul zilei şi ninsoare până pe 5 ianuarie, reiese din prognoza pe două săptămâni publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, vremea va fi deosebit de caldă în prima zi a intervalului 1-14 ianuarie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 11-12 grade.

‘Se va răci treptat în zilele următoare, astfel încât, pe 3 şi 4 ianuarie, media termică diurnă va fi de 5-6 grade. Ulterior, un nou proces de încălzire va determina, pe 7 – 8 ianuarie, temperaturi maxime de 12-13 grade, iar apoi regimul termic va marca o scădere, spre valori medii de aproximativ 6 grade, între 11 şi 14 ianuarie. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii importante în prima săptămâna de prognoză, când temperaturile minime se vor situa între 0 şi 2 grade, apoi acestea vor creşte, spre 3 grade între 8 şi 10 ianuarie. Iar ultimele zile ale prognozei vor fi caracterizate de o tendinţă de scădere, spre valori medii situate în jurul a 0 grade, pe 13 şi 14 ianuarie. Se vor semnala precipitaţii la nivel local în intervalul 1 – 4 ianuarie, însă la mijlocul acestui interval acestea vor fi mai importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va creşte abia după data de 9 ianuarie, însă acestea vor fi pe ariii restrânse şi în general slabe cantitativ’, informează ANM.

Intervalul de prognoză va debuta cu un proces de racire a vremii, în Crişana, care va determina o scădere a mediei temperaturilor maxime la scara întregii regiuni, de la aproximativ 11 grade în prima zi, spre 4-5 grade între 3 şi 5 ianuarie, când regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii.

‘Apoi temperatura medie diurna va creşte din nou, spre 11-13 grade în intervalul 6 – 9 ianuarie, pentru ca ulterior să scadă treptat, până la 6 grade în intervalul 11 – 14 ianuarie. Temperaturile minime vor marca o scădere, de la 3 grade în primele două nopţi, spre -1 grad în jurul datei de 5 ianuarie, apoi vor creşte din nou, până la 2-3 grade între 8 şi 10 ianuarie. Ultimele zile vor fi caracaterizate de o noua scădere a regimului termic nocturn, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, se prognozează din nou o medie regionala de -2…-1 grad. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata în intervalele 1 – 4 ianaurie şi 9 – 14 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai importante cantitativ în jurul datei de 2 ianuarie’, se arată în document.

Conform sursei citate, în Transilvania, în primele trei zile ale prognozei regimul termic diurn va marca o scădere, de la o valoare medie de 9 grade în prima zi, până la 3-4 grade în intervalul 3 – 5 ianuarie. Apoi temperaturile maxime vor fi în creştere, din nou spre 9 grade în 7 ianuarie, dată după care vremea se va răci uşor de la o zi la alta, astfel încât media regionala a maximelor în intervalul 11 – 14 ianuarie va fi de 4 grade.

‘Temperaturile minime la scara întregii regiuni nu vor avea o variaţie semnifiicativă pe parcursul celor doua săptămâni de prognoză, iar media lor se va situa în jurul a 0 grade în primele trei zile ale intervalului, apoi se va situa între -4 şi -2 grade, cu cele mai scăzute valori pe 6 şi 7 ianuarie şi, din nou, pe 13 şi 14 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii la nivel local va fi mai ridicată în intervalele 2-4 şi 10 – 14 ianuarie, dar numai în jurul datei de 2 ianuarie acestea pot fi mai importante cantitativ’, informează meteorologii.

În Maramureş, în primele zile ale intervalului de prognoză se va desfăşura un proces de răcire treptată a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor scădea, în medie regională, de la 8-9 grade la început, spre 3 grade pe 4 – 5 ianuarie.

‘Apoi regimul termic va marca o creştere, iar maximele vor atinge 9-10 grade pe 7 – 8 ianuarie. Ulterior, vremea se va raci din noul treptat, iar în ultimele zile ale celei de a doua săptămâni de prognoză media maximelor diurne va fi de 4…5 grade. În ceea ce priveşte evoluţia temperaturilor minime, acestea se vor menţine în jurul unei valori medii de 1…2 grade în primele nopţi, apoi vor scădea spre – 2 grade la sfârşitul primei săptămâni. În a doua săptămână regimul termic nocturn va fi caracterizat prin valori de -2…0 grade, în medie. Vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi a intervalului de prognoza, exceptând intervalul 5 – 9 ianuarie, când probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă. Cantităţi mai importante de apa se pot consemna în jurul datei de 2 ianuarie’, mai arată ANM.

În prima zi a intervalului vremea va fi deosebit de caldă, în Moldova, cu temperaturi medii maxime la nivel de regiune de 9-11 grade, apoi până în 5 ianuarie vremea se va răci, însă valorile termice se vor menţine peste mediile multianuale.

‘La finalul acestei perioade, temperaturile medii diurne vor fi de 4…6 grade, iar cele minime medii se vor situa între -3 şi -1 grad. În următoarele 2 zile vremea se va încălzi accentuat, media maximelor diurne se va apropia din nou de 9…10 grade, iar a minimelor nocturne va fi uşor negativă. În ultima parte a intervalului vremea se va raci treptat, apoi nu vor fi variaţii însemnate de la o zi la alta. Temperaturile din timpul zilei vor ajunge la 2 şi 6 grade, iar noaptea se vor situa între -4 şi 0 grade, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicata în intervalul 2 – 4 ianuarie, în special pe data de 2-3 ianuarie, când se pot înregistra cantităţi mai importante, precum şi după data de 8 ianuarie’, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În Dobrogea, vremea va fi caldă la începutul intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de 10 grade.

‘Apoi regimul termic diurn va marca o scădere şi va fi caracterizat prin valori de 7…8 grade în intervalul 3 – 6 ianuarie. Ulterior, vremea se va încălzi uşor, iar în jurul datei de 7 – 8 ianuarie se vor atinge temperaturi maxime de 9-10 grade. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor scădea, din nou, spre medii de 6-7 grade. Temperaturile nocturne nu vor avea variaţii importante pe parcursul celor 2 săptămâni de prognoză şi se vor situa, în general, între 0 şi 4 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie şi cele mai ridicate pe 3, 9 şi 10 ianuarie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată între 2 şi 4 ianuarie, dar şi între 9 şi 13 ianuarie, însă acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 3 ianuarie. În celelalte zile, condiţiile pentru precipitaţii vor fi reduse’, precizează documentul citat.

Temperaturile medii diurne se vor încadra de la 11 grade, în prima zi, până la 6-8 grade în intervalul 2 – 6 ianuarie, în Muntenia.

În zilele de 7 şi 8 ianuarie, vremea se va încălzi, astfel încât mediile diurne se vor apropia de 10 grade. Către finalul celor două săptămâni, vremea va intra din nou într-un proces de răcire, iar media maximelor va fi de 5-6 grade, caracterizând în continuare o vreme mai calda decât în mod normal la aceasta data.

‘În timpul nopţilor, temperaturile medii nu vor avea variaţii importante, încadrându-se între -1 şi 1 grad, cu cele mai coborâte valori în jurul datei de 6 ianuarie. Prin urmare, atât în timpul nopţilor, cât şi ziua, temperaturile vor caracteriza o vreme caldă pentru prima jumătate a lunii ianuarie. Sub aspectul precipitaţiilor, probabilitatea va fi mai ridicată în intervalul 2-4 ianuarie, precum şi după mijlocul celei de-a doua săptămâni. În rest, posibilitatea apariţiei precipitaţiilor va fi nesemnificativă’, mai arată ANM.

În Oltenia, valorile termice diurne vor scădea de la o valoare medie de 11 grade în prima zi spre 6-7 grade între 2 şi 6 ianuarie, apoi pe 7 şi 8 ianuarie vremea va deveni din nou caldă, cu o medie de 9 grade a temperaturilor maxime.

‘Va urma un proces de răcire, care va determina scăderea spre 5-6 grade, în medie, a temperaturilor maxime spre finalul celei de a doua săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi va fi caracterizat de valori medii alte temperaturilor minime situate, în general, între -2 şi 2 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie. Din punct de vedere al precipitaţiilor, posibilitatea de apariţie va fi foarte redusă în intervalul 5-8 ianuarie, dar în celelalte zile va fi mai mare, cu precădere în jurul datelor de 2, 10 şi 11 ianuarie, când precipitaţiile se pot semnala pe arii mai extinse’, spun meteorologii.

La Munte, în primele 5 zile ale intervalului vremea se vă raci, astfel că temperaturile medii vor ajunge să fie negative şi în timpul zilei. Noaptea, la altitudini mari, valorile termice se vor apropia de pragul gerului (-10 grade). Vor urma 3 zile în care vremea se va încălzi accentuat, apoi va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi variaţii termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopţii vor fi cuprinse în general, între -10 şi -5 grade. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate şanse de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub forma de ninsoare, vor fi în intervalele de 2 – 5 şi 9 – 14 ianuarie.(Agerpres/FOTO arhiva jurnalul national)


Publicat in Vremea

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31