fbpx
 

Items filtered by date: Duminica, 28 Ianuarie 2018

Viaţa tihnită şi confortabilă sperată de cei care şi-au construit case în comuna învecinată Iaşului s-a transformat în coşmar. Gunoiul nu a fost ridicat cu lunile, drumurile sunt vai de capul lor, iar aducţiunea la reţeaua de gaze este un proiect îndepărtat.

Sunt locuitori ai Iaşului, „la o azvârlitură de băţ” de centrul oraşului reşedinţă de judeţ, dar nu au condiţiile minime ale unui trai decent. Cu maşina nu fac mai mult de cinci minute până în Târgu Cucu, mult mai puţin decât un ieşean din cartierele CUG sau Dacia, şi, totuşi, locuitorii din Aroneanu nu au drumuri asfaltate, gaz, canalizare şi, poate cel mai grav, un serviciu de salubritate.

 

Duceau deşeurile, cu maşina, în oraş

Încă din vara lui 2017, operatorul Salubris a ridicat din ce în ce mai rar gunoiul din Aroneanu, ajungându-se ca, din octombrie şi până în decembrie, să nu mai treacă aproape deloc prin comună. În aceste condiţii, locuitorii, chiar dacă plăteau taxa de salubritate de 8 lei de persoană, lunar, au fost nevoiţi să-şi ducă singuri gunoiul la pubele din municipiul Iaşi.

Primarul liberal Benoni Moruzi susţine că problemele cu salubritatea ar fi cauzate de locuitori, care aruncă prea mult gunoi. „Dintotdeauna s-a reclamat cantitatea mare de gunoi pe care o colecta operatorul, raportat la numărul de utilizatori ai serviciului. Acest aspect a atins cote alarmante în vara anului 2017, când s-a ajuns ca într-o singură săptămână să se colecteze cantitatea de 12 tone/săptămână, respectiv 48 tone în patru săptămâni. Acesta a fost şi motivul pentru care operatorul nu termina de ridicat gunoiul menajer într-o zi, fiind nevoit să revină şi a doua zi“, spune Moruzi.

 

Lăsaţi cu gunoiul în curte

Problemele intervenite între comuna Aroneanu şi Salubris, după cum spune Moruzi, au fost ca urmare a facturilor foarte mari emise, care au depăşit contractul asumat de părţi (aproximativ 400.000 de lei, faţă de valoarea contractată de 130.000 de lei). Primăria a refuzat să mai efectueze plăţile, Salubris nu a mai ridicat gunoiul timp de câteva luni, iar singurii care au avut de suferit au fost locuitorii. „Asumarea unor plăţi în afara condiţiilor contractuale ar constitui un abuz, motiv pentru care facturile emise au fost returnate şi neînregistrate în contabilitate“, zice Moruzi.

Cu gunoiul ridicat sporadic din luna septembrie şi până în prezent, oamenii din Aroneanu au ajuns la disperare, mulţi ameninţând pe pagina de Facebook a comunei că vor aduce gunoiul şi îl vor lăsa în faţa Primăriei.

Greaţă şi ruşine... Nici nu ştiu în ce ordine. Asfalt nu, gaz nu, canalizare nu, acum nici gunoi? Într-o comună adiacentă Iaşului?! Să stăm ca şobolanii între munţi de gunoaie? Vă mai bateţi mult joc de noi pe banii noştri?“, a scris George Maftei. Şi Sebi are o reacţie dură: „Aş dori să ştiu pentru ce plătesc taxa de salubritate? Ca să mi se ridice gunoiul o dată pe săptămână, o dată la două săptămâni sau o dată pe lună?“

 

Un alt contract, aceleaşi probleme

În luna decembrie 2017, Primăria Aroneanu a selectat, prin serviciul electronic de achiziţii publice, firma SC Edil Industry SRL ca să se ocupe de salubritatea în comună. Preţul perceput de această firmă este de 71 de lei/mc.

Ridicarea gunoiului se va face o dată pe lună, dar edilul se încurcă în date. „Cât gunoi se produce într-o gospodărie? Aproximativ 10 kilograme de gunoi la două zile. Un tomberon dat de noi are 240 de litri. Este suficient pentru o săptămână... chiar pentru o lună. Şi... oricum, gunoiul se va ridica la două săptămâni“, se fâstâceşte Moruzi, care visează la un contract încheiat în cadrul sistemului integrat, proiect derulat de Consiliul Judeţean: „Urmează să se finalizeze contractul de salubrizare integrat la nivelul întregului judeţ, ocazie cu care tariful va fi unic în toată zona rurală. Contractul de salubrizare cu Edil are clauză de încetare data la care devine funcţional proiectul prin cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul judeţului Iaşi.“

 

Gaz, poate peste câţiva ani

O altă mare problemă pentru locuitorii din Aroneanu este lipsa gazului.

Ar fi două soluţii. Una valabilă din 2007-2009, cu înţepare undeva în bulevardul Metalurgiei şi de acolo să venim cu gazul. Din păcate, ne costă undeva la un milion de euro să aducem reţeaua până la intrarea în sat. A doua variantă este să ne conectăm la gazoductul care leagă Iaşul de Ungheni. Aşteptăm avizul de la Transgaz pentru a demara conectarea la gazoduct“, afirmă Moruzi.

Asta înseamnă cel puţin cinci ani de aşteptare, dacă nu mai mult, din momentul conectării, mai ales că partea moldoveană nu mai pare interesată să ia gaz din România, iar Vestmoldtransgaz a sistat lucrările.

Unul dintre satele din Aroneanu, Şorogari, ar putea avea gaz chiar de anul acesta, însă nu este meritul primarului, ci al unui unui investitor imobiliar, care doreşte să tragă o conductă de gaz, pe cheltuiala sa. Surse apropiate omului de afaceri susţin că acesta i-ar fi propus lui Moruzi să susţină 40% din investiţie pentru a aduce gaz în toată comuna, însă acesta ar fi refuzat.

Nu am primit nicio ofertă concretă“, se scuză edilul.

 

Primarul Moruzi spune, dar nu face

Asfalt... la Sfântu’ Aşteaptă

Locuitorii au slabe speranţe şi pentru punerea la punct a străzilor principale din comună, în condiţiile în care singura stradă asfaltată este cea de la intrarea dinspre Iaşi până la Rediu Aldei. În rest, toate drumurile din Aroneanu sunt pietruite sau din pământ. Şi lucrurile vor mai dura aşa cel puţin câţiva ani deoarece primarul Moruzi intenţionează să rezolve întâi problema canalizării, iar după aceea să asfalteze drumurile. „Au fost obţinute certificatele de racordare pentru staţiile de pompare a apelor uzate 1 şi 2. Urmează semnarea contractelor de furnizare a energiei electrice, iar după montarea contoarelor se vor efectua probe în vederea predării lucrării către ApaVital“, zice primarul.

Comparativ cu alte comune din zona metropolitană, Aroneanu stă cel mai rău


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Un bloc construit pe stradela Ipsilanti 18-20 ar fi trebuit să aibă locurile de parcare la numărul 26. Acolo a apărut însă un al doilea bloc al aceluiași investitor. Acesta spune că locurile de parcare lipsă de la primul bloc vor fi la subsolul celui de-al doilea imobil. Același investitor mai are alte clădiri în zonă și urmează să construiască un bloc cu 3 nivele de parcare subterană într-o zonă cunoscută pentru nivelul ridicat al pânzei freatice.

Apropierea de Centru a străzii Sfântul Andrei și numeroasele tranzacții de terenuri din întreaga zonă, din ultimii ani, a deschis apetitul investitorilor imobiliari pentru blocuri. Deja au apărut câteva, sunt informații că zona va deveni al doilea Smârdan, cu blocuri printre case.

 

Bloc peste parcare

Construcția de blocuri i-a bulversat pe mulți dintre proprietarii de case, mai ales că, în cele mai multe cazuri, există încălcări de autorizații. REPORTER DE IAȘI a scris deja despre o casă transformată peste noapte în locuințe colective, pe strada Iancu Bacalu.

La câțiva metri de acel bloc există un alt scandal. Pe stradela Alexandru Ipsilanti Vodă, situată între malul Bahluiului și Sfântul Andrei, apariția a două blocuri i-a enervat pe oameni. Mai ales că 10 locuri de parcare ale primului bloc erau pe un teren de la 50 de metri distanță. Doar că pe al doilea teren a apărut al doilea bloc. Investitorul susține că, la finalizarea șantierului, blocurile vor avea numărul de locuri specificat în autorizație.

 

10 locuri lipsă

Blocul din Ipsilanti 18-20 avea, conform autorizației, nevoie de 17 locuri de parcare. A fost ridicat pe un teren de 549 mp, cu procent de ocupare de 44% și coeficient de utilizare a terenului de 1,77. Regimul de înălțime este demisol, parter și 3 etaje, cu înălțime maximă de 13 m. Șapte dintre locurile de parcare au fost făcute în spatele imobilului, dar pe o fâșie extrem de îngustă, iar 10 urmau să fie realizate pe un teren de 641 mp situat la mai puțin de 50 de m distanță.

Vecinii proiectului ne-au explicat că au așteptat să vadă dacă autorizația va fi respectată. Și au avut un șoc când au aflat că, pe terenul pe care figurau locurile de parcare, de la stradela Ipsilanti Alexandru Vodă 26, apare un alt bloc, al aceluiași investitor, Cristian Berariu. „Normal că toți ne-am întrebat atunci unde vor parca cei care își cumpără apartamente. Strada este extrem de îngustă, sunt deja mașini parcate, unde să mai intre și altele”, ne-au spus proprietari ai caselor din jur.

 

Autorizație pentru alt bloc

Primăria a emis o a doua autorizație de construire pentru terenul de 641 mp de pe stradela Alexandru Ipsilanti Vodă. Imobilul are subsol, parter și 3 etaje, cu înălțime de 14 m, procent de ocupare 50% și coeficient de utilizare de 3. Autorizația a fost emisă pe numele Mihai Hrițcu, un angajat al firmei Extensive Network a omului de afaceri Cristian Berariu.

Investitorul face din nou calculul, susținând că, la sfârșit, cele două imobile vor avea numărul de locuri de parcare menționat în autorizație. „Am șapte locuri acum, iar la subsolul celui de-al doilea bloc mai fac 26 de locuri, pentru că am achiziționat lifturi pentru mașini”, spune Berariu. El afirmă că lifturile vor fi montate când va fi finisat blocul.

Berariu a forțat regimul de înălțime la încă un bloc

 

Cristian Berariu a construit, în trecut, un bloc aproape de Petromul de pe Sfântul Andrei, unde deține un teren. Blocul a fost ridicat până la etajul 4, investitorul dorea și un al cincilea etaj, doar că directorul Direcției Județene de Cultură, Virgil Băbâi, s-a opus, fiind o zonă de protecție din centrul orașului.

La ultimul nivel au fost păstrate legături pentru stâlpii unui alt etaj, dar investitorul nu a mai reușit să obțină autorizație. „Acolo va fi făcută fațada, renunțăm la a mai ridica încă un etaj. Chiar dacă exista PUG al Iașului, tot pe PUZ s-ar fi mers în cazul Sfântul Andrei, pentru că este zonă protejată, cu regim de înălțime mic”, ne-a explicat Berariu. În schimb, va construi în curte un alt imobil, cu 3 nivele de parcare în subsol, deși terenul din zonă are probleme din cauza pânzei freatice. „Proiectanții cunosc problema solului, va fi utilizată o metodă pentru realizarea fundației care nu va permite surpări sau infiltrații de apă. Pentru acel bloc am nevoie de 40 de locuri de parcare, acestea vor fi în subsol. Parcarea va avea 120 de locuri”, mai spune Berariu.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Simona Halep a fost spitalizată din cauza deshidratării pentru câteva ore după finala Australian Open, a anunţat ESPN.

Potrivit sursei citate, Halep a rămas în spital circa patru ore, înainte de a reveni la hotel. Simona Halep, locul I WTA, a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 7-6 (2), 3-6, 6-4, de daneza Caroline Wozniacki, locul 2 WTA, în finala Australian Open. Românca a pierdut a treia finală de grand slam jucată în carieră şi va coborî, începând de luni, pe poziţia a doua a clasamenului WTA, după 16 săptămâni, adversara ei de sâmbătă urmând a fi noul lider WTA.


Publicat in Alte Sporturi

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost sâmbătă la schi, în Munţii Şureanu, în judeţul Alba, unde s-au desfăşurat şi „Serbările Zăpezii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful statului a fost fotografiat, sâmbătă, în timp ce aştepta să urce cu telescaunul în vârful unei pârtii de pe domeniul schiabil Şureanu, unde altitudinea maximă depăşeşte 2.000 de metri. La începutul lunii ianuarie, preşedintele Iohannis şi-a petrecut weekendul tot în Munţii Şureanu, la schi, zona fiind una preferată de acesta pentru practicarea sportului de iarnă.

În acest weekend, în Munţii Şureanu s-au desfăşurat şi „Serbările Zăpezii”. Masivul Şureanu se află în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu judeţele Vâlcea şi Sibiu. Domeniul schiabil este alcătuit din opt pârtii care însumează 11 kilometri. În prezent, şase sunt funcţionale. Amenajarea porneşte de la circa 1.700 de metri, iar altitudinea maximă ajunge până la 2.010 de metri, unde se află limita superioară a pârtiilor.


Publicat in Presedintie

emeia în vârstă de 82 de ani care a fost rănită în urma incendiului produs, marțea trecută, la parterul unui bloc din Botoșani, a decedat, a declarat, astăzi, medicul-şef al Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, Petrică Rădăcuceanu.

Femeia a suferit arsuri ale căilor respiratorii, decedând după patru zile de spitalizare.

Patru persoane au fost internate, marţi, în urma intoxicării cu monoxidul de carbon emanat de incendiul produs la parterul unui bloc de pe Aleea Nouă din Botoşani.

Două dintre victime locuiau în apartamentul cuprins de flăcări, iar alte două la etajul 1.

Incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit la un prelungitor electric. (Agerpres/ FOTO Cancan)


Publicat in Moldova

Grupurile parlamentare reunite ale PSD şi ALDE se întâlnesc, duminică, într-o şedinţă comună la care va participa şi premierul desemnat Viorica Dăncilă.

Potrivit secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, la reuniune vor fi prezenţi şi liderii de organizaţii PSD, şedinţa având un caracter pregătitor în perspectiva zilei de luni, când urmează a fi audiaţi miniştrii, iar noul guvern – supus votului de învestitură.

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă a discutat, sâmbătă, cu miniştrii în funcţie şi cu cei validaţi de conducerea PSD pentru un nou portofoliu, întâlnirea având ca obiectiv principal stabilirea strategiei de comunicare.

Vineri, Dăncilă a prezentat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv, lista validată a noului Guvern. Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri – Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) – fără portofoliu.

Tot vineri, Biroul Politic Central al ALDE a validat, prin vot, în unanimitate, lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni politice pentru Cabinetul Dăncilă, dintre cei patru membri ai Guvernului Tudose urmând să fie înlocuit doar ministrul Energiei, Toma Petcu, cu deputatul Anton Anton.

Plenul comun al Legislativului este programat să înceapă luni, la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, de la ora 8,00, vor avea loc, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă.

(Agerpres/FOTO arhivă fn24.ro)


Publicat in Eveniment

Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare ale PNL se reunesc, duminică, pentru a stabili strategia partidului în noua sesiune parlamentară şi poziţionarea faţă de învestirea noului Guvern.

‘Biroul Politic Executiv a luat decizia de a convoca duminică de la ora 17,00 reuniunea Biroului Politic Naţional împreună cu grupurile parlamentare ale partidului din Camera Deputaţilor şi din Senat. Cu această ocazie vom stabili strategia PNL pe sesiunea parlamentară şi, de asemenea, poziţionarea în procedurile de învestire a noului Guvern care se pare că întârzie’, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe 22 ianuarie, la Parlament.

Preşedintele PNL a precizat că liberalii vor purta discuţii cu parlamentarii pentru a-i convinge să nu voteze învestirea Guvernului Dăncilă.

‘Vom avea discuţii cu toate grupurile parlamentare, de asemenea cu foarte mulţi parlamentari individual. (…) Eu totuşi trag nădejdea că Viorica Vasilica o să renunţe pe ultima sută de metri dacă se trezeşte din starea de beatitudine în care se găseşte, dându-şi seama că ea este de fapt pe post de secretară la Guvern şi nicidecum pe post de prim-ministru’, a arătat Orban.

După validarea în CEx al PSD a miniştrilor propuşi de social-democraţi, liderul PNL a afirmat, la Slatina, despre aceştia, că ‘aproape niciunul nu e la locul lui’ şi că au fost nominalizaţi ‘oameni care nu cunosc domeniul’. Ludovic Orban a mai spus că persoanele propuse pentru a forma Cabinetul Dăncilă sunt ‘nişte iluştri anonimi’.

(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)


Publicat in Evenimente

Un copil în vârstă de 13 ani a fost împuşcat în picior, sâmbătă, pe un fond de vânătoare din zona oraşului Murgeni. Din primele informaţii obţinute, băiatul l-a însoţit pe tatăl său la o partidă de vânătoare de mistreţi, la care acesta din urmă era gonaci, iar un proiectil i-a ricoşat în piciorul stâng.

Copilul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Municipal ‘Elena Beldiman’ din Bârlad, unde a fost diagnosticat cu plagă împuşcată cu fractură deschisă de femur. Ulterior, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă a transportat băiatul la Spitalul de Copii ‘Sf. Maria’ din Iaşi, având în vedere că unitatea bârlădeană nu are un medic ortoped pediatru. Potrivit medicilor, viaţa copilului nu este în pericol

‘Incidentul a avut loc pe fondul de vânătoare numărul 37 din Cârja, zona Murgeni, într-un loc cunoscut de vânători ca ‘Podul colonelului’. Este vorba despre o partidă de vânătoare de mistreţi, care, din primele informaţii era autorizată.O echipă operativă s-a deplasat în zonă şi efectuează cercetări pentru a stabili în ce împrejurări a avut loc incidentul. La faţa locului s-a deplasat şi o echipă din partea Inspectoratului Teritorial de muncă Vaslui’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Bogdan Ghiorghiţă.

În cauză, sunt efectuate cercetări pentru vătămare corporală din culpă.

(Agerpres/FOTO arhivă romaniatv.net)


Publicat in Moldova

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31