fbpx
 
Costel Alexe: Fondurile europene, călcâiul lui Ahile pentru Primăria Iași

Costel Alexe: Fondurile europene, călcâiul lui Ahile pentru Primăria Iași


„În ultimii ani Primăria Iași a făcut obiectul mai multor investigații din partea autorităților naționale și europene de control privind cheltuirea banilor europeni, fiind constatate mai multe nereguli și fraude cu fonduri europene. Cel mai mare tun pe fonduri europene este dat de fostul primar, Gh. Nichita în dosarul semafoarelor și putem vedea și astăzi un ecou al acelor vremuri când multe contracte erau dedicate”, arată deputatul Costel Alexe, președintele PNL Iași, într-un comunicat de presă.

 

„Pe fondul acestor evenimente, precum si pentru faptul că expiră curand cei 5 ani după încheierea proiectelor pe exercițiul financiar anterior (2007-2013) le-am adresat o întrebare celor de la Ministerul Dezvoltării pentru a primi o radiografie clară a corecțiilor financare.

De multe ori beneficiarul, Primăria Iași, taie panglica, inaugurează obiectivul, îi valorifică electoral realizarea, investește mult în imagine și comunicare publică, dar omite un amănunt esențial: corecțiile financiare, acele penalizări venite în urma controalelor instituțiilor de control ale Uniunii Europene. Acei bani sunt plătiți din bugetul public și nimeni nu pomenește de ei! Sunt bani albi, publici, luați de la investiții pentru a acoperi fraudele făcute cu fondurile europene!

Nu mică mi-a fost mirarea să primesc răspunsul că:

„Unitatea administrativ-teritorială municipiul Iași a încheiat un număr de 19 contracte de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Din numărul total de 19 contracte de finanțare, pentru 15 din acestea au fost aplicate corecții financiare între 5 la sută și 25 la sută la valoarea contractelor de achiziții încheiate în cadrul acestora”

Totodată pentru Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Iasi a fost aplicată o corecție financiară în valoare de 2.286.921 ron plus TVA de 548.861 ron, pentru “introducerea în documentația de atribuire a unor criterii de calificare și selecție discriminatorii și/sau restrictive, solicitate de autoritatea contractantă în cadrul procedurilor de achiziție publică!”

Este clar ca lumina zilei că acest contract a fost dat cu dedicație și ieșenii au plătit 600.000 de euro din banii lor pentru faptele altora!

Îi solicit public domnului primar Mihai Chirica să facă lumină în privința celor 15 contracte care au suferit corecții financiare! Să precizeze clar cauza și stadiul în care se află! Să nu se ascundă după replica: le-am contestat în instanță, căci multe din ele le-a pierdut și ieșenii sunt buni de plată. Din ce capitol bugetar al Iașului a achitat aceste corecții?!

Totodată îi cer să prezinte care sunt sancțiunile administrative luate împotriva celor care au fost responsabili de aceste erori!?

Și nu în ultimul rând, pentru corecta informare a opiniei publice, domnul primar trebuie să clarifice care sunt proiectele care fac obiectul anchetelor penale și au ca beneficiar Primăria Municipiului Iași!?”, mai spune șefului filialei PNL Iași, deputatul  Costel Alexe.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31