fbpx
 
Avocata mărturisește. Claudiu Asimionesei, debusolat Avocata mărturisește. Claudiu Asimionesei, debusolat

Fisura care îl îngroapă pe Asimionesei: avocata Iacob A RECUNOSCUT la DIICOT falsul de 2 milioane de euro


* Operațiunea a fost lansată în 2016, imediat ce-a venit Mihai Chirica la Primărie, pentru că era binevoitor cu familia Asimionesei, patronii ziarului BZI
* Avocata Irina Iacob a recunoscut în ancheta DIICOT că cesiunea contractului pe terenul din Sărărie a fost întocmită în fals
* În acte apărea că Delta Press cesionase contractul către Global Impex în anul 2010, ambele fiind firme ale patronilor BZI
* În realitate, cesiunea a fost redactată în 2016 de avocata Iacob
* Fără acest act, familia Asimionesei pierdea terenul din Sărărie, pentru că Delta Press dăduse faliment între timp
* Falsul arată o premeditare, Claudiu Asimionesei vânzând apartamente de 1 milion de euro pe un teren primit gratis, iar în 2021 voia să mai vândă apartamente de încă 1 milion de euro
* Irina Iacob a mărturisit pentru a nu-și complica situația de inculpată
* Asimionesei a apelat la avocat pentru „atestare dată certă”, și nu la notar, pentru că notarii au registru unic electronic, unde autentificarea nu poate fi falsificată. La avocați, în schimb, se putea
* Și inspectorul Ghergheșanu, din Primărie, care e semnat recepția la blocul din Sărărie, a declarat la DIICOT că arhitectul-șef Mustiață, viceprimarul Harabagiu și primarul Chirica știau că se fac apartamente de vânzare în loc de pensiune
* Mihai Chirica s-a scos: l-a pus pe viceprimarul Harabagiu să semneze recepția

Două mărturii extrem de importante în dosarul Sărărie 202. Avocata Irina Iacob, cea care a plăsmuit un act de o însemnătate crucială în afacerea imobiliară Asimionesei - Primărie, a recunoscut antedatarea documentului.

În plus, Gabriel Ghergheșanu, funcționar, a declarat că în Primărie se știa că Asimionesei face apartamente și nu pensiune.

Ambele declarații apar în încheierea judecătorului de drepturi și libertăți când s-a soluționat sesizarea Direcției de Investigarea a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași pentru arestarea preventivă a patru inculpați din această speță.

Documentul oficial în care sunt menționate declarațiile avocatei Irina Iacob, aceasta făcând mărturisiri care îl pun pe Claudiu Asimionesei în mare dificultate

Pensiune transformată în apartamente
În 2005, Primăria s-a asociat cu Delta Press Investment, a familiei Asimionesei, pentru edificarea pe 1.351 mp a unui „sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”. În final, pe respectiva parcelă, Global Impex Distribution, alt SRL al clanului Asimionesei, a construit 29 apartamente dintre care 14 au fost deja vândute.

Realizarea de locuințe și vânzarea acestora sunt complet ilegale. Însă momentul de cotitură și unul dintre punctele forte ale acestui dosar îl reprezintă contractul de cesiune dintre firmele familiei Asimionesei, Delta Press și Global Impex.
Important! Delta Press și-a schimbat sediul în mai 2011
Cronologia care a condus la concluzia antedatării cesiunii, așa cum apare în expozeul procurorului DIICOT:
- Împotriva Delta Press Investment, cu sediul social în București, sector 1, str. Hrisovului, nr. 12 (sediu social pe care îl deținea din anul 2006) s-a deschis în 2010 procedura generală de insolvență.

Prin sențința comercială (din februarie 2011) firmei i s-a ridicat dreptul de a-și conduce activitatea, de a-și administra bunurile din avere și de a dispune de acestea
- Tot în februarie 2011, Consiliul Local a promovat o acțiune în justiție pentru rezilierea contractului din 2005 cu Delta Press, pentru că firma nu făcuse investiția anunțată. Primăria a pierdut, instanța reținând că nici aceasta nu respectase înțelegerea, adică nu eliberase certificatul de urbanism.

Precizare: procesul Primărie-Delta a durat până în luna mai 2012
- Prin hotărârea AGA din 07.05.2011, Delta Press Investment și-a schimbat sediul social la adresa București, sector 1, str. Lăstărișului nr. 26 (fostul sediul fiind București, sector 1, str. Hrisovului nr. 12, sc. 1, et. 1, ap. 5).

Irina Iacob a spus că nu l-a văzut în viața ei pe Claudiu Asimionesei. Acest lucru îi pune și mai mult într-o situație ingrată pe părinții acestuia, Ghiocel și Violeta Asimionesei, adevărații artizani ai ingineriei financiare pentru care însă plătește fiul lor

Iacob recunoaște: „Nu datează din 2010, ci din 2016”
De ce sunt importante aceste trei repere temporale? Pentru că familia Asimionesei a susținut că a cesionat contractul de asociere Delta Press-Primărie în 2010, pe 27 aprilie, către Global Impex. Pe baza acestei cesiuni, Global Impex a primit, ulterior, autorizația de construire și a ridicat imobilul existent pe terenul Primăriei din Sărărie 202.

„Astfel, este depus un alt contract de cesiune care era datat ca fiind întocmit la data de 27.04.2010 şi care avea o dată certă ce a fost dată de inculpata Iacob Irina. Acest contract de cesiune îl consideră ca fiind plăsmuit. În susţinerea acestor aspecte, solicită a se avea în vedere chiar declaraţia dată de inculpata Iacob Irina, care recunoaşte că data certă care este înscrisă pe acest contract de cesiune nu datează din anul 2010, ci din anul 2016”.

Acest lucru este consemnat în încheiere și este atribuit procurorului DIICOT.
Dovezi că actul a fost antedatat
Practic, contractul de cesiune Delta Press – Global Impex ar fi fost încheiat în 2016 și nu în 2010.

Procurorul a detaliat: „În Cartea funciară este înscris un alt contract de cesiune, presupus a fi încheiat în anul 2010 între SC Delta Press Investment SRL, prin administrator Asimionesei Violeta, și SC Global Impex Distribution SRL, administrată de către Asimionesei Claudiu-Florin, fiul susnumitei. Documentul în cauză, prin care au fost cesionate drepturile și obligațiile din contractul inițial din 2005 către SC Global Impex Distribution SRL a fost atestat de către avocata Iacob Irina, care a sprijinit în acest fel scopul de a frauda interesele Primăriei, folosindu-se de mijloace care au menținut în eroare Consiliul Local al Municipiului Iași. Prin atestarea de dată certă a contractului despre care există probe că a fost antedatat, avocatul Iacob Irina a săvârșit două infracțiuni – «abuz în serviciu» și «fals în înscrisuri sub semnătură privată»”.

Soții Asimionesei au jonglat cu firmele atâția ani încât au și uitat când le-au înființat și ce sedii sociale aveau

Antedatarea este furt. Cum funcționa înșelăciunea
Ce înseamnă, de fapt, „atestarea de dată certă”? Legea 51/1995 (pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat), invocată de procuror, prevede: „Activitatea avocatului se realizează prin: (...) redactarea de acte juridice, cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor”.
Un expert jurist, consultat de REPORTER DE IAȘI, a explicat mai clar: „Data actului trebuie să fie cea a semnării în fața avocatului. Pentru că au fost tot soiul de situații cu documente antedatate, în 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a hotărât înființarea registrelor naționale ale avocaților români cu «registrul electronic al actelor întocmite de avocați». Practic, după semnarea unui document cu dată certă, fiecare avocat are obligația de a-l înregistra în acest registru electronic. E un principiu similar cu cel al notarilor”.

Blocul din Sărărie a zguduit Primăria Iași, deși Chirica și Harabagiu se cosiderau de neatins. Trei ani au închis ochii la această afacere făcută cu mâna lor, sub nasul lor

Avocata a trecut, în 2010, o adresă care nu exista decât din 2011
Procurorii au obținut mărturia avocatei Irina Iacob cum că cesiunea Delta Press-Global Impex a fost antedatată după ce, anterior, găsiseră un indiciu decisiv.

„Familia Asimionesei plăsmuiește un alt contract pe care îl trimit în circuitul documentelor din Primărie, un contract de cesiune încheiat la 27.04.2010 prin care sunt cesionate către SC Global Impex Distribution SRL de către SC Delta Press Investment SRL toate drepturile și obligațiile aferente contractului de asociere în participațiune încheiat cu Consiliul Local al Municipiului Iași în 2005. Diferența, însă o face de această dată investirea cu dată certă de către numita Irina Iacob, avocat în cadrul Baroului Iași. Avocata Iacob comite, însă, o eroare gravă când acordă data certă, deoarece trece în act noul sediu al SC Delta Press Investment, schimbat ulterior încheierii contractului, fapt care ridică suspiciunea antedatării acestui contract”, a menționat procurorul.

Evidența: în documentul presupus a fi fost încheiat în 2010, Delta Press apare cu adresa sediului social pe care l-a dobândit în 2011.

Mașina lui Claudiu Asimionesei, în parcarea Primăriei, surprinsă în 2021, când acesta încă mai forța vânzarea ultimelor 15 apartamente din Sărărie. Chirica încă spera ca scandalul să nu explodeze

Avocata Iacob a recunoscut acuzația

Și nu e tot: „Astfel, avocata Iacob Irina a certificat respectivul contract sub aspectul datei, identității și conținutului, omițând cu intenție mențiuni privind datele personale ale reprezentaților legali, potrivit cărților de identitate ale acestora. Avocata avea obligația de a verifica identitatea părților inclusiv sub aspectul corectei mențiuni a sediului social și, cu certitudine, nu putea insera în contract un sediu social pe care firma avea să-l dobândească peste un an”.

Încă o precizare a anchetatorului: „Ascultată în cauză, inc. Iacob Irina, avocat care a oferit dată certă unui contract antedatat încheiat între membrii familiei Asimionesei (Asimionesei Violeta și Claudiu, ca reprezentanti ai unor societăți comerciale), a recunoscut acuzația exact cum a fost formulată”.
Fără antedatare, Afacerea Sărărie nu ar mai fi existat
De ce ar fi fost necesară antedatarea? Deoarece contractul dintre Primărie și firmă expirase din momentul declanșării falimentului SC Delta Press Invesment SRL (29.09.2014, dată la care arhivele au fost sigilate, documentele firmei nemaiputând fi schimbate). „Activitatea ulterioră a inc. Asimonesei Violeta și Asimionesei Claudiu este deosebit de intensă, clarificând intenția continuată de a înșela Primăria Iași”, a mai spus procurorul.

Dacă falsul s-a produs, așa cum susține procurorul în 2016, de ce a fost pusă o dată din 2010? Pentru că în 2011, Delta Press intrase deja în insolvență, firmei ridicându-i-se dreptul de a-și conduce activitatea, de a-și administra bunurile din avere și de a dispune de acestea.

Mihai Chirica, dublu inculpat la conducerea Primăriei

Global Impex nu apărea în procesul cu Primăria, deși Delta Press nu mai exista
Un alt indiciu al antedatării. În procesul dintre Primărie și Delta Press pentru rezilierea asocierii, demarat în 2011, nu a fost invocată această cesiune din 2010. Deși atât la cesiune cât și în procesul cu Primăria, familia Asimionesei a beneficiat de serviciile avocatei Iacob.

Aceste informații au fost furnizate de REPORTER DE IAȘI încă din 2017-2018, dar primarul Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu le-au ignorat pentru a-i proteja pe patronii BZI și sperând că niciun procuror nu va face o anchetă penală.

„În actele dosarului de instanță nu se regăsește contractul de cesiune încheiat la 27.04.2010 prin care sunt cesionate către SC Global Impex Distribution SRL de către SC Delta Press Investment SRL toate drepturile și obligațiile aferente contractului de asociere în participațiune încheiat cu Consiliul Local al Municipiului Iași în 2005, atestat de către avocat Irina Iacob din cadrul Baroului Iași, caz în care calitatea de pârâtă ar fi trebuit să fie deținută de către SC Global Impex Distribution SRL. Mai mult, contractul respectiv nu este adus la cunoștința instanței nici în anul 2011, nici în anul 2012, cu ocazia apelului”, a punctat procurorul.

Considerat de încredere în Caracatița din Primărie, Gabriel Ghergheșanu a început să facă destăinuiri la DIICOT

Inspectorul Ghergheșanu a făcut mărturisiri la DIICOT: șefii știau de fraudă

Primăria s-a asociat cu familia Asimionesei pentru construirea unui sediu de firmă și a unor spații de cazare tip pensiune. Așa scrie în contract, în autorizație, în recepție și în certificatul de atestare a edificării construcției. În schimb, a rezultat un imobil P+5 cu 29 de apartamente, 14 fiind deja înstrăinate.

Asimionesei i s-ar fi destăinuit: „E mai profitabil să vinzi apartamente”

Despre faptul că în Primărie se știa că Asimionesei face apartamente și nu spații de cazare, o dovedește mărturia unui funcționar, declarație dată în fața anchetatorilor.

„În acest sens, judecătorul de drepturi și libertăți are în vedere și declarația inculpatului Ghergheșanu Gabriel, conform căreia, de la momentul recepționării stadiului fizic - aprilie 2019, se cunoștea faptul că destinația construcției nu va corespunde cu cea din autorizațiile de construcție, fiind vizibilă edificarea unui bloc de locuințe colective, iar inculpatul Asimionesei i-a precizat faptul că este mai profitabil să vândă apartamente, făcând referire și la cunoașterea acelorași împrejurări de către coinculpații Mustiață Alexandru - Florin și Gavriluță Victor”, a fost notat în încheiere.
Ghergheșanu (reprezentant UAT), Gavriluță (inspector de specialitate din cadrul Serviciul GIS - Cadastru) și Mustiață (fostul arhitect șef al orașului) sunt, toți trei, inculpați și ei în aceste dosar.

Avocatul lui Mustiață îl arată cu degetul pe Harabagiu
Pentru a-l disculpa pe Mustiață, avocatul său a încercat să mute atenția spre alte persoane din această speță. „Solicită a se observa că două persoane care au aplicat semnătura pe certificat au alt tratament: primarul, care ar fi delegat pe viceprimar şi acesta nu ar fi avut o reprezentare corectă a ceea ce se întâmplă, şi domnul Ghergheşanu Gabriel, care a dat singura declaraţie, fără nici un suport, în care susţine că domnul Mustiaţă ar fi avut cunoştinţă de ce semnează şi că este o problemă”, a precizat avocatul fostului arhitect șef.

Adică, pentru viceprimar și Ghergheșanu nu s-a cerut luarea măsurii arestului preventiv așa cum s-a întâmplat în cazul lui Alexandru Mustiață.

Apărătorii fostului arhitect șef au completat: „Inculpatul este o persoană plasată în stare de reţinere pentru 24 de ore şi acum se cere plasarea sa în arest preventiv pentru 30 de zile. Nu înţelege ce se doreşte de la inculpat, pentru că are o situaţie, din punctul de vedere al faptelor reţinute, mult sub ceea ce există ca încărcătură posibilă în acest dosar”.

Toți sunt liberi: Chirica face în continuare politică
Toți inculpații din dosarul Sărărie 202 sunt acum liberi. 15 persoane sunt urmărite penal. Printre acestea: Mihai Chirica, primar, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, Violeta și Claudiu Asimionesei (mamă și fiu), un avocat, fostul arhitect șef al orașului, mai mulți funcționari ai Primăriei și câțiva notari.

În acest caz, procurorii DIICOT au estimat prejudiciul la 2 milioane de lei, valoarea terenului pus la dispoziție de șefii Primăriei.

Article image
* Seria de ilegalități descoperită de DIICOT la Afacerea Primăriei cu familia Asimionesei este uluitoare: - au falsificat cesiunea terenului de pe o firmă pe alta, după ce Delta Press dăduse faliment - au făcut apartamente în loc de spații de cazare și le-au vândut - au falsificat recepția clădirii și atestatul de edificare - au subevaluat terenul oferit de Primărie în cadrul asocierii - au dat domeniul public în folosința...
Autor cristi tanasa Anchete 29 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31