fbpx
 
Autodenunțul lui Chirica: cere anularea edificării pe care tot el a semnat-o în 2018. Senzațional: actul a dispărut!

Autodenunțul lui Chirica: cere anularea edificării pe care tot el a semnat-o în 2018. Senzațional: actul a dispărut!


* Speriat de ancheta REPORTER din 12 ianuarie 2022, primarul a cerut depunerea în instanță, pe 21 ianuarie, a unei cereri de „anulare act administrativ” împotriva „pârâtului” SC FLUX SRL
* Acțiunea disperată a lui Mihai Chirica se dorește a fi un fel de justificare în fața DNA: „Am cerut revenirea la situația inițială”
* Este ca și cum un hoț v-ar cere iertare după ce-a fost prins, dar nu v-ar aduce înapoi ce v-a furat, cerând totuși să fie achitat
* În cazul blocului Cheșcu nu se recuperează niciun prejudiciu din nerespectarea legii: apartamentele au fost intabulate, efectele nu mai pot fi anulate
* Bomba descoperită de REPORTER este că șefii Primăriei pretind în instanță că actul de edificare al blocului ilegal din Vasile Lupu nu există în arhiva de la Urbanism. Documentul a dispărut sau nu a existat niciodată!
* Mihai Chirica bagă un oraș întreg în Zona Crepusculară: documente oficiale, emise ilegal, sunt negate ulterior într-o manieră absurdă

Lovitură de teatru. Primăria a atacat în instanță certificatul de atestare a edificării la blocul din Vasile Lupu 95G. Motivul este halucinant: oficialii susțin că nu au identificat acest număr de document – 101987 – în arhivele proprii. Atacă un act pe care nu-l găsesc în Primărie.

În schimb, REPORTER DE IAȘI deține două certificate, ambele cu acest număr 101987, unul semnat pe 10 octombrie 2018 de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și cel de-al doilea semnat a doua zi, pe 11.10.2018, de primarul Mihai Chirica. Ambele atestă, în fals, că blocul omului de afaceri Gheorghe Cheșcu respectă autorizația de construire.

Ilegalitatea este scandaloasă, se vede de pe Lună: autorizația îi permitea lui Cheșcu să facă o clădire cu 3 niveluri în total, iar în final, acum, clădirea are 9 niveluri. Un tun de cel puțin 3,5 milioane de euro. În această speță, procurorii Direcției Naționale Anticorupția (DNA) Iași au efectuat, ieri, percheziții la Primărie, la Oficiul pentru Cadastru și la Poliția Locală.  

Primul certificat de edificarea a blocului lui Gheorghe Cheșcu: nr. de înregistrare 101987 (stânga sus). Semnează fosta arhitectă-șefă, Anca Brândușescu, și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu în locul primarului Mihai Chirica

Versiunea Primăriei: numărul de înregistrare al actului nu există!
Pe 21 ianuarie 2022, Primăria Iași a înaintat o acțiune la Tribunal, la secția contencios administrativ şi fiscal, cu obiectul „anulare act administrativ”. Primăria a acționat în calitate de reclamant, iar Flux SRL, controlată de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, ca pârât.

Scopul Primăriei care reiese din întâmpinarea depusă este anularea certificatului de atestare a edificării la blocul de pe strada Vasile Lupu 95G.

Reprezentanții Primăriei au precizat că în „presa locală” ar fi fost prezentate „înscrisuri” printre care și acel certificat. Dar că numărul 101987 nu există în arhive.

În aceeași acțiune depusă la Tribunal, angajații Primăriei au admis că autorizația de construire emisă în 2012 pentru Flux prevedea doar construirea unui imobil cu două niveluri de subsol și numai parter (2S+P). Și, astfel, Primăria a cerut anularea certificatului de atestare a edificării care, de fapt, n-ar exista.

L-au făcut dispărut după 4 ani
Demnitarii și înalții funcționari ai Primăriei sunt, în acest moment, strânși ca într-o menghină. REPORTER DE IAȘI a dovedit că există certificatul de atestare a edificării nr. 101987 din 10.10.2018, prezentându-l în copie.
Prin semnăturile lui Gabriel Harabagiu (atunci viceprimar), Anca Brândușescu (atunci arhitect șef), Gabriel Ghergheșanu (angajat al Primăriei) și Victor Gavriluță (inspector GIS-Cadastru) se atestă, în fals, că imobilul existent la acea adresă și care are subsol+demisol+parter+mezanin+4 etaje+mansardă este unul și același lucru cu autorizația de construire care permitea doar subsol+subsol+parter. Adică, cei patru semnatari au certificat că 9 niveluri=3 niveluri. Pe scurt, Primăria a susținut în instanță că acest act fals nu există.

Al doilea certificat de edificare a aceluiași bloc al lui Gheorghe Cheșcu este o „clonă”. Misterul nu a fost elucidat. Semnează însuși Mihai Chirica, înlocuind semnătura lui Harabagiu la o distanță de 24 de ore. Numărul de înregistrare este același: 101987 (stânga sus)

Actul semnat de Chirica, o altă aberație
Năucitor: luni, pe 24 ianuarie, REPORTER DE IAȘI a prezentat public existența unui al doilea certificat de atestare a edificării, a unei clone. Adică, pentru același imobil, pe 11.10.2018, cu același număr 101987, a fost emis un al doilea certificat de atestare.

Pe acesta, și-au pus semnătura primarul Mihai Chirica, un locțiitor în dreptul numelui Ancăi Brândușescu și aceiași doi Ghergheșanu și Gavriluță.

Cei patru au atestat că imobilul lui Cheșcu are demisol+parter+mezanin+3 etaje+mansardă. Culmea, sunt doar 7 niveluri, față de 9 niveluri în actul semnat cu o zi înainte, dar tot mai mult față de cele 3 niveluri permise de autorizația de construire.

Deci, în certificatul – clonă, primarul Chirica a admis, sub semnătură, că 7 niveluri=3 niveluri. E de două ori ilegal: o dată pentru că 7 e oricum mai mult decât 3 și, în al doilea rând, pentru că 7 niveluri nu reprezintă realitatea din teren, acolo sunt 9 niveluri construite.

Comunicatul DNA: „infracțiuni comise în 2018”
Pe aceste piste merg și anchetatorii. Aceștia au făcut ieri mai multe percheziții. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției comise în cursul anului 2018. În cursul zilei de 26 ianuarie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în cinci locații, dintre care două sunt birouri ale unor instituții publice din municipiul Iași”, este un fragment relevant din comunicatul trimis presei de DNA Iași.

Se știe sigur că procurorii au fost la Primărie, la Oficiul de Cadastru, la Poliția Locală, dar și la birourile omului de afaceri Gheorghe Cheșcu.

Blocul construit ilegal în str. Vasile Lupu de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu are două subsoluri, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă. În autorizație avea doar parter și etaj 1

Chirica își aruncă peste bord slujitorii credincioși din Primărie

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că a fost ridicat calculatorul funcționarului Victor Gavriluță, dar și mai multe seturi de documente. Gavriluță este unul dintre oamenii de încredere ai primarului. Nepoata lui Victor Gavriluță este secretara lui Mihai Chirica. Este de așteptat ca în această speță să înceapă și audierile.
Surprinzător este că, într-o informare de presă, biroul de comunicare al Primăriei afirmă că Mihai Chirica este cel care a sesizat „instituțiile abilitate încă de la începutul acestui an”. Mențiunea are rolul de a dezinforma ieșenii, sugerând că primarul a inițiat procesul de demascare.

Afirmația s-ar baza, ca tehnică de manipulare, pe acțiunea depusă în instanță, pentru anularea certificatului de edificare, dar acest lucru nu înseamnă sesizarea instituțiilor abilitate, ci o tentativă disperată de acoperire a responsabilității după ce faptele au fost date în vileag.

Mai mult, din această așa-zisă sesizare s-ar înțelege că primarul Mihai Chirica l-a denunțat pe subordonatul său, simplul executant fidel Victor Gavriluță, unchiul secretarei sale. Adică primarul își aruncă peste bord slujitorii credincioși când anchetele explodează.

Procesul deschis de Primărie pe 21 ianuarie, ulterior dezvăluirilor din REPORTER DE IAȘI: cer anularea propriul act administrativ sperând să scape

Edificarea, actul esențial pentru afacerea lui Cheșcu
Certificatul de atestare a edificării este un document esențial pentru intabularea clădirii și pentru vânzarea apartamentelor. „Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor”, se precizează în Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Fără certificatul de atestare a edificării, Cheșcu nu ar fi putut vinde, cu acte în regulă, apartamentele. După obținerea acestui certificat în toamna anului 2018, Cheșcu a făcut imediat apartamentarea (februarie 2019), iar din martie 2019 a dat drumul, oficial, la vânzarea celor 60 de locuințe.

Speța de pe Vasile Lupu 95G, pe scurt
- imobilul lui Cheșcu trebuia să aibă, potrivit autorizației de construire din 2012, un regim de înălțime 2S+P, dar, în realitate, are S+D+P+mezanin+4E+M. În total, 9 niveluri, față de doar 3 autorizate
- amprenta la sol ar fi trebuit să fie de maxim 500 mp, dar, conform celor două certificate, este de 875 mp
- depășiri uriașe se înregistrează și la suprafața construită desfășurată, dar și la cea utilă
- din autorizația de construire (2012), la categoria „destinație” a clădirii lipsește funcțiunea de „locuințe”. Or, blocul numără acum 60 de apartamente

Comunicarea oficială a primarului, ieri, 26 ianuarie, încearcă să convingă ieșenii că însuși Mihai Chirica a denunțat faptele la DNA. Este o dezinformare care i-a stupefiat pe procurori

3,8 milioane de euro valorează doar apartamentele construite ilegal
Prin majorarea aberantă și ilegală a acestor indicatori urbanistici, omul de afaceri Gheorghe Cheșcu și-a potențat veniturile. A primit aprobare de la Primărie să facă o clădire de birouri doar cu două niveluri de subsol și parter, și a realizat, în final, un bloc-gigant de 5.705 mp suprafață utilă cu 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje, imobil dispus pe 9 niveluri.

Cele 60 de apartamente au o suprafață totală utilă de 3.180 mp. La un preț de vânzare de aproximativ 1.200 euro/mp, doar apartamentele au valorat peste 3,8 milioane de euro. Fără a mai lua în calcul spațiile comerciale și pe cele de depozitare.

Acasă – descinderi, la București – proiecte importante
În prima parte a zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a fost în Primărie unde i s-au adus la cunoștință operațiunile întreprinse de DNA Iași. La ora 10.00, Chirica, însoțit de Petru Movilă, city manager, a plecat la București și împreună cu viceprimarul Daniel Juravle au fost la Guvern.
”În această dimineaţă (ieri – n.r.) procurori din cadrul DNA Iaşi au venit la sediul Primăriei pentru a ridica unele documente emise începând cu anul 2012 de la diferite servicii din cadrul municipalităţii. Conform procedurii, în calitatea mea de primar, am fost informat de această acţiune. În acest moment eu mă aflu la Bucureşti, împreună cu viceprimarul Daniel Juravle, unde am programate mai multe întâlniri la Guvern pentru proiectele oraşului. Nu vă pot da mai multe detalii şi sunt sigur că o comunicare oficială o veţi primi de la instituţiile de resort”, a transmis, ieri, primarul, citat de Ziarul de Iași.
Daniel Juravle era la Guvern de la prima oră a dimineții, Chirica și Movilă îmbarcându-se mai târziu cu o cursă Tarom.

Mihai Chirica debarca ieri dimineață la Otopeni, la ora 11.00. Citea pe telefon despre descinderile de la Iași, din biroul său

Este a doua oară când Primăria cere anularea unor acte după anchetele REPORTER

Acțiunea din cazul Flux seamănă ca două picături de apă cu cea din speța Tilici. Concret, Primăria Iași a cerut în instanță anularea propriilor acte după ce REPORTER DE IAȘI a scris că subordonații primarului Mihai Chirica au autorizat, în fals, construirea unei vile în Bucium. Dosarul din august 2021 a vizat situația unui teren trecut de Primărie, în fals, în intravilan, inclusiv într-o autorizație de construire.

În motivarea deciziei de a deschide procesul s-a solicitat inclusiv autorizarea demolării casei și fixarea unui termen limită pentru această operațiune.

Certificatul de urbanism și autorizația de construire în fals au fost semnate pentru legalitate de Cristina Oțeleanu, șefa Direcției Juridice, cea care nu avea atribuții directe în acest domeniu și care acum solicită judecătorilor revocarea documentelor.

 

Article image
Există un secret teribil care îl lipește pe primarul Mihai Chirica de cea mai grosolană ilegalitate imobiliară din ultimii 30 de ani. În scandalul Cheșcu-Flux, un tun de 3,5 milioane de euro, există o edificare – clonă iscălită de primar. Prin semnătura sa, Mihai Chirica a certificat, în fals, că blocul ilegal din Tătărași respectă indicatorii urbanistici aprobați de Primărie. Documentul a circulat mult timp intern, printr...
Autor Cezar Moraru Anchete 24 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31