fbpx
 
Titlul de conferențiar la Galați s-a topit pentru directorul de la Neuro. Trei membri ai comisiei îi sunt subordonați la spital

Titlul de conferențiar la Galați s-a topit pentru directorul de la Neuro. Trei membri ai comisiei îi sunt subordonați la spital


Lucian Eva susținuse examenul, dar procedura a fost contestată

Un membru deplin al comisiei și doi supleanți sunt medici în cadrul Spitalului de Neurochirurgiei, fiind subordonați ai candidatului

Eva deține titlul de conferențiar la Apollonia, dar își dorește același grad la o universitate de stat

Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași, a rămas fără postul de conferențiar la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Medicul primar susținuse probele de concurs în luna septembrie, dar o contestație depusă de o juristă care a urmărit subiectul a dus la invalidarea rezultatului.
Lucian Eva are deja gradul de conferențiar la Universitatea Apollonia din Iași, titlu obținut prin concurs de promovare în 2021. Acum, directorul de la Neuro viza obținerea aceluiași grad la o universitate de stat.

Membrii comisiei erau colegii candidatului

Motivul pentru care concursul susținut la Galați nu a fost validat este prezența în comisia de examinare a unei subordonate a doctorului Eva, cel care dădea examenul. Prof. dr. Danisia Haba este medic radiolog la Spitalul de Neurochirurgie Iași, condus de Lucian Eva, aflându-se într-o stare de incompatibilitate față de candidatul care îi era și șef în același timp.
Comisia întocmită de universitatea din Galați mai cuprindea doi membri supleanți, care sunt de asemenea cadre medicale la Spitalul de Neurochirurgie din Iași: prof. Anca Sava, de la Laboratorul de Anatomie Patologică, și prof. dr. Doina Letiția Duceac, șefa Serviciilor de Prevenire a Infecțiilor.
Un al treilea membru supleant al comisiei de examinare era un cadru universitar din cadrul Universității „Dunărea de Jos” (UGAL).

Facultatea de Medicină din Galați a preferat să anuleze examenul

Metodologia stabilită de Senatul UGAL era limpede

Concursul a avut loc, deși contestația fusese depusă cu 24 de ore înainte. Sesizarea a fost trimisă atât la universitate cât și la Ministerul Educației, creându-se o presiune în plus pentru ca faptele să fie analizate. Conducerea Facultății de Medicină din cadrul UGAL a deliberat situația după desfășurarea examenului, unde dr. Lucian Eva a fost de altfel singurul candidat. Într-un răspuns la o solicitare REPORTER DE IAȘI, decanul facultății a transmis că „procedura este deocamdată suspendată”, nefiind luată hotărârea anulării sau validării concursului.
Imposibilitatea în care s-au aflat organizatorii a fost dată de faptul că niciunul din cei trei membri supleanți ai comisiei de examinare nu o puteau înlocui pe dr. Danisia Haba, aflată în stare de incompatibilitate. Sava și Duceac erau de asemenea incompatibile, iar al treilea supleant era un cadru didactic din cadrul universității, or metodologia aprobată de Senatul UGAL obliga ca minim trei membri ai comisiei să fie din afara centrului universitar care organizează concursul (art. 32, pct.9). În comisie au fost cinci membri, din care doi erau deja din cadrul facultății din Galați.

Lucian Eva mai are o dată titlul de conferențiar

Date fiind incompatibilitățile constatate, Universitatea „Dunărea de Jos” s-a văzut în situația de a nu valida concursul susținut de Lucian Eva. Decizia a fost luată pe 9 octombrie și comunicată prin intermediul Ministerului Educației, cel care ceruse de asemenea lămuriri.
Concursul pentru postul de conferențiar ar urma să fie reluat la o dată neprecizată. Lucian Eva are deja acest grad didactic la Universitatea Apollonia, dar unitatea de învățământ privat are încredere limitată din partea ARACIS, organismul național de evaluare a calității educației universitare.
„Nu știu motivele invalidării concursului, nu eu m-am ocupat de organizare. Nu știu când se va relua procedura. Îmi văd mai departe de activitatea mea de la spital”, s-a limitat să declare Lucian Eva, care conduce de 11 ani Spitalul de Neurochirurgie.

Controversa lucrării de doctorat

Între 2019 și 2021, lucrarea de doctorat a medicului Lucian Eva a fost subiectul unei adevărate telenovele academice. După mai multe denunțuri și evaluări, CNATDCU decisese pe 31 decembrie 2020 să-i retragă titlul de doctor, cu unanimitate de voturi.
În martie 2021, CNATDCU a luat decizia de a-i menține titlul științific, aprobându-i contestația, cu 19 voturi din 21.
Acest hocus-pocus administrativ a fost explicat de Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, membru în Consiliul General al CNATDCU: Lucian Eva obținuse doctoratul in 2010, iar în 2011 lucrarea sa a fost contestată, decizia din 2013 a Comisiei Naționale fiind de a-i da un avertisment scris. O nouă sancțiune, aplicată în 2020, devenise nestatutară, conform principiului „lucrului deja judecat”.
„Luând în considerare faptul că s-a aplicat la momentul respectiv sancțiunea prevăzută de lege pentru constatarea plagiatului, nu se mai poate aplica o nouă sancțiune pentru aceeași abatere”, a spus Anca Buzoianu.

Article image
Legea din 2022 spune că șefii de clinici universitare sunt numiți la propunerea universităților de Medicină, managerii de spital trebuind să ia doar act Directorul de la Neuro se raportează însă la forma anterioară a legii, din 2006, și vrea să organizeze concursuri E un război între cei care predau și cei care stau mai mult la capul pacienților
Autor Gabriel Gachi Anchete 13 Octombrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31