fbpx
 
Palatul Minciunilor: șefii Primăriei cer demolarea unor blocuri pe care le-au aprobat prin falsuri grosolane. Cazul Sărărie 2

Palatul Minciunilor: șefii Primăriei cer demolarea unor blocuri pe care le-au aprobat prin falsuri grosolane. Cazul Sărărie 2


* Judecătorul se întreabă, în respingerea cererii Primăriei: „Cum poți cere demolarea după ce aceeași instituție a emis proces-verbal de recepție a blocurilor și atestat de edificare?”
* E un non-sens: ori aceste documente au fost false și trebuia începută o anchetă penală, ori actele au fost corecte și nu mai ai de ce să ceri demolarea
* În realitate, case P+1 au fost transformate în blocuri P+5
* Tunul a fost pecetluit de Mihaela Tulică, șefa Control Urbanism, cumătra lui Mihai Chirica
* În ciuda falsurile flagrante, după 4 ani, nimeni nu este anchetat penal

Cazul pensiunii familiei Asimionesei transformate în bloc de apartamente ce au fost vândute nu este unul izolat pentru Primăria Iași, unde s-au închis ochii și s-au emis documente care au acoperit infracțiuni.

Șefii Primăriei scuipă unde au pupat
În cazul blocurilor construite de Anca Elena Condurache pe Moara de Vânt s-au emis acte falsificate grosolan. S-au ridicat două imobile cu parter + 5 etaje, totalizând zeci de apartamente, deși în autorizație scria locuințe individuale cu parter și un singur etaj! Afacerea este de milioane de euro și șefii Primăriei au vrut să pară dezinteresați material și extrem de naivi.
Cei care au semnat procesul verbal de recepție și atestatul de edificare al blocurilor sunt polițistul local Andrei Spînu, de la Control Urbanism, și șefa lui, Mihaela Tulică, aceasta fiind cumătra primarului Mihai Chirica.
Abia după campanie de dezvăluiri din REPORTER DE IAȘI, Chirica a dat ordin să se ceară demolarea clădirilor, depunând o plângere în instanță. A pierdut pe fond, la Judecătorie.
Motivarea judecătorului este stupefiantă și concisă: „Ați eliberat acte de recepție și de edificare, pe baza cărora s-a făcut intabularea, prespunându-se că sunt legale, iar acum tot voi veniți și cereți demolarea blocurilor pe care voi înșivă le-ați validat?”.
Blocurile din Moara de Vânt sunt Cazul Sărărie 2. Documente false, rețete financiare de milioane de euro, nicio sesizare penală, edili și Parchete care au închis ochii.

Complicii au fost funcționari din Primărie

REPORTER DE IAȘI a prezentat acest caz încă de acum 4 ani. Blocurile au fost construite ilegal, iar Poliția Locală și Primăria au înlesnit recepția și intabularea prin falsuri instrumentate în interiorul instituțiilor.
După izbucnirea scandalului, Poliția Locală a deschis proces de demolare, dar acțiunea a eșuat rușinos. Judecătorul a respins plângerea pe o chestiune procedurală: lipsa calității procesuale a Poliției Locale. Plângerea trebuia făcută de UAT (Primăria) Iași, responsabilă în privința întregii administrări a domeniului public și a respectării legilor în materie de urbanism.
Până la apariția anchetelor REPORTER DE IAȘI, Primăria nu a schițat niciun gest prin care să arate că este interesată de blocurile fără autorizație. Inspectorii de la Control Urbanism, din cadrul Poliției Locale, dăduseră un certificat de edificare care arăta că acele clădiri sunt construite legal.
Cronologia a arătat intenția de mușamalizare: în 2017, Poliția Locală a semnat recepția blocurilor, scriind negru pe alb că acestea respectă autorizația de construcție. În martie 2018 a apărut prima anchetă, în care REPORTER DE IAȘI dezvăluia că niște case P+1 s-au transformat în blocuri cu 5 niveluri. După câteva săptămâni, tot Poliția Locală, prin alți inspectori, a amendat-o pe Anca Elena Condurache pentru că nu a respectat autorizația de construcție.

Fostul politist local de la Control Urbanism, Andrei Spînu, a demisionat în urma scandalului și este binemersi, nu-l anchetează nimeni, primarul n-a făcut o plângere împotriva sa

Perioada marilor tunuri din mandatul Chirica

În cazul primelor două blocuri construite pe strada Moara de Vânt, de către Anca Elena Condurache, autorizația inițială, din septembrie 2016, era pentru „locuințe individuale P+1” - înălțime maximă de 6 metri. În realitate, ea a construit două blocuri cu demisol, parter, trei etaje și mansardă.
Anca Elena Condurache a cumpărat terenul cu tot cu proiect de la Vasile Artenie, pe 8 noiembrie 2016. Artenie avea, la data vânzării, autorizație de construcție pentru „Locuințe (individuale, cuplate) pe teren proprietate”.
După 7 luni de la eliberarea autorizației, Poliția Locală, abilitată să verifice legalitatea construcțiilor și respectarea indicatorilor urbanistici, a mers la adresă. Pe 27 martie 2017, cu câteva etaje în plus vizibile și cu toate că erau blocuri, nu case, instituția a eliberat procesul-verbal de recepție a lucrărilor.
Pe 14 iulie 2017, aceeași instituție a semnat certificatul de atestare a edificării construcției - documentul esențial pentru intabularea imobilelor.

Mihaela Tulică a făcut dezastru la Control Urbanism, apoi a plecat în concediu de creștere a copilului, iar acum se pregătește să revină în Primărie pe alt post

Cei care au semnat nu sunt anchetați

În loc de P+1, autorizația emisă de Primăria Iași, apăruseră blocuri cu 6 nivele, iar inspectorul Andrei Spînu de la Control Urbanism semna în documente că dezvoltatorul a respectat indicatorii din autorizație.
Pe 14 iulie 2017, Spânu a semnat un al doilea act, certificatul de edificare, cu demisol, parter, trei etaje și mansardă. Acum blocurile aveau 6 nivele, se ieșise cu mult din autorizația inițială, care prevedea cinci vile P+1. Ambele acte sunt semnatede Andrei Spânu și Mihaela Tulică, șef Control Urbanism, cumătra primarului Mihai Chirica.

Al treilea bloc ilegal

Pe 7 martie 2018 REPORTER DE IAȘI a publicat ancheta despre ilegalitățile din Moara de Vânt, iar pe 23 martie 2018 Andrei Spânu era în Moara de Vânt și dădea amendă acolo unde inițial semnase că totul este legal.
A fost dispusă intrarea în legalitate până pe 23 iunie 2018, iar procesul verbal (IS nr. 000849), a ajuns în instanță.
În timp ce amenda blocurile de la Moara de Vânt 179F, Spânu nu vedea că peste drum, la 179 A, aceeași Anca Elena Condurache mai ridicase un al treilea bloc ilegal. În autorizație, acesta trebuia să fie P+2. De fapt, are D+P+3E+M, cu edificare semnată tot de Andrei Spânu, care a menționat numărul autorizației, notând etajele: D+P+3E+M ca și cum aceștia sunt indicatorii urbanistici inițiali. În acest caz, Primăria Iași, deși cunoaște faptul că sunt etaje în plus, nu a făcut niciun demers.
Primul proces de demolare, pentru Moara de Vânt 179 F, deschis de Poliția Locală, a fost câștigat de Anca Elena Condurache, pe lipsa calității procesuale a Poliției Locale. Plângerea trebuia făcută de UAT Iași, Primar și Arhitectul Șef.

La un alt bloc, din zona Doi Băieți, Andrei Spînu și-a permis să modifice cu pixul suprafața totală construită, care depășea cu mult indicatorii din autorizație. Fiecare metru pătrat în plus înseamnă profit mai mare pentru dezvoltator și o șpagă mai mare pentru funcționar. Acesta este un atestat de edificare, pe baza căruia blocul poate fi intabulat și scos la vânzare

Judecătorul: cum să ceri demolare după ce ai emis acte de legalitate?

Este un nou caz de omisiune a sesizării unei infracțiuni devenit vizibil după ce Primăria a deschis un nou proces abia în 2020, la mai bine de doi ani de la aflarea faptelor. Pe scurt, judecătorul a respins acțiunea menționând: după ce Poliția Locală a emis procesul verbal de recepție, cererea de demolare este inutilă, fiind dispusă și intrarea în legalitate.
Ce constată judecătorul:
„Anterior introducerii cererii de chemare în judecată, pârâta a finalizat construcțiile, iar Poliția Locală a emis procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, privind lucrarea construire locuințe C1 și C2, executată în baza autorizației de construire, eliberată de Primăria Municipiului Iași. De asemenea, pârâtei i-a fost eliberat, tot de către Poliția Locală Iași, în vederea înscrierii în cartea funciară a construcției, certificatul de atestare a edificării construcțiilor. În certificat se menționează că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și se face referire la procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Ulterior, a fost eliberat de către Poliția Locală Iași, în vederea înscrierii în cartea funciară a construcției, certificatul de atestare a edificării/extinderii construcției. În certificat se vorbește despre extinderea prin mansardare a construcțiilor C1 și C2, cu regim de înălțime D+P+3E+M”.
Practic, judecătorul spune că, din moment ce construcțiile au fost recepționate, se prezumă că au fost edificate conform autorizațiilor primite de la autorități.
REPORTER DE IAȘI a întrebat Primăria dacă instituția a depus la Parchet plângeri în cazul blocurilor din Moara de Vânt 179 F, dar purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga nu a răspuns.

Article image
Pe 7 martie, Poliția Locală Iași a pierdut la Judecătorie procesul în care cerea desființarea unor lucrări ilegale la două blocuri (foto sus) cu patru etaje în plus de pe strada Moara de Vânt. Este a doua oară în ultimii ani când Plugaru câștigă un proces în care s-a solicitat de către Poliția Locală dărâmarea unor lucrări ridicate ilegal. În ambele cazuri, instituția subordonată Primăriei a pierdut dintr-un motiv stupefian...
Autor cristi tanasa Anchete 15 Martie 2019


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31