fbpx
 
Se întâmplă din nou: Primăria anulează autorizația la Vivo dată prin corupție. O mașinațiune deconspirată de REPORTER

Se întâmplă din nou: Primăria anulează autorizația la Vivo dată prin corupție. O mașinațiune deconspirată de REPORTER


Procesele prin care Primăria cere îndreptarea unor abuzuri comise de însăși conducătorii săi au devenit o obișnuință

Multe acțiuni în instanță sunt la alibi, pentru a arăta bunele-intenții, în urma unor investigații de presă, urmate de dosare penale deschise de DNA și DIICOT

În cazul Vivo, autorizația de funcționare a fost dată prin falsificarea cărții cadastrale, proprietarul clădirii fiind Gheorghe Cheșcu, unul din cei mai influenți milionari din Iași în Primăria condusă de Mihai Chirica

REPORTER a demascat operațiunea în două articole din 2022, respectiv ianuarie 2023

Imediat, Primăria a cerut anularea propriilor sale decizii, șefii riscând altfel noi puneri sub acuzare

Două procese, unul după altul. Pe 21 februarie, marți, la secția contencios administrativ a Tribunalului Iași au fost înregistrate două acțiuni. Primăria a dat în judecată Vivo Street Food pentru suspendare și anulare autorizație de funcționare. „Ce e în teren nu corespunde cu ce e în acte”, a sintetizat Daniel Juravle, viceprimar.

Demersurile Primăriei au venit după ce, în ianuarie 2023, REPORTER DE IAȘI a scris că imobilul în care funcționează restaurantul a fost ridicat ilegal: în acte are 81 mp, în realitate 400 mp.

În dosarul de autorizare a funcționării are categoria de folosință „pensiune”, la Oficiul de Cadastru e notat „locuință”. Fast-food-ul Vivo e chiriaș în spațiul deținut de un om de afaceri sirian.

Unul dintre asociații Vivo, Mircea Panache, se bazează pe promisiunea proprietarului că lucrurile se vor rezolva. „Așteptăm intrarea în legalitate”, a zis Panache.

Argumentul lui Abdulmunem Ammarin, cel care deține acum clădirea, este mai mult unul sentimental: „Mai bine să o dărâmăm, ca la război, decât să o legalizăm?”. Clădirea cu lucrări neutorizate a fost cumpărată de sirian, anul trecut, de la firma Flux, a familiei Cheșcu.

Omul de afaceri sirian speră într-o intrare în legalitate, dar nu prea știe cum. Juridic există o singură posibilitate: un nou PUG la nivelul Iașului, care să includă și clădirea din zona Smârdan. O problemă pentru care e vinovat Mihai Chirica

Poliția Locală a confirmat ancheta jurnalistică
Pe 5 ianuarie 2023, REPORTER DE IAȘI a exemplificat toate problemele legate de clădirea din strada Moldovei nr. 20.

„În urma apariției articolului, am solicitat ca Poliția Locală și Direcția Exploatare Patrimoniu să facă verificări. Concluziile au fost că situația din teren nu corespunde cu cea din acte. Ca urmare a analizei efectuate, am promovat aceste acțiuni în instanță”, a declarat Daniel Juravle, viceprimar.

Și suspendare și anulare. A fost o decizie a juriștilor pe considerentul că prima se poate obține mai rapid, cât se judecă și cea de-a doua.

Locuința de 80 mp a fost transformată în pensiune

Ca să obțină autorizația de funcționare, în dosarul depus de Vivo în 2020 la Primărie, a fost atașat și un extras de carte funciară. La rubrica „Construcții” în respectivul document era menționat: „S. construită la sol 81 mp; C1 pensiune cu s.u. 62,49 mp și s.c. 81 mp + terasă acoperită în suprafață de 126 mp”.
Or, la Cadastru, într-un extras scos de REPORTER DE IAȘI în decembrie 2022, ca act public, imobilul era astfel descris:
„S. construită la sol: 81 mp; C1 locuință cu s.u. 62,49 mp și s.c. 81 mp + terasă acoperită în suprafață de 126 mp (terasă fără acte)”.

Potrivit istoricului de la Oficiul de Cadastru, acea construcție a avut folosința de locuință dintotdeauna, niciodată de pensiune. Ceea ce conduce spre o singură concluzie: actul depus la Primărie a fost măsluit. În plus, terasa acoperită era în 2020 în regulă, acum a apărut mențiunea „fără acte”.

Primăria a cerut anularea autorizației de funcționare pe care tot departamentele de specialitate o eliberaseră. Falsul fusese dezvăluit de REPORTER DE IAȘI

Au luat fonduri publice pe baza unei autorizații false
Restaurantul a funcționat doi ani într-o clădire construită ilegal, cu actele „aranjate”. Ba chiar Vivo a beneficiat de un grant pentru capital de lucru în valoare nerambursabilă de 725.925 lei (compensații în pandemie) pentru cele trei restaurante și-o bucătărie, printre care și acesta din Iași care funcționează într-o clădire neautorizată.

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Mircea Panache, unul dintre cei patru asociați, a declarat că nu avea habar de cele două procese intentate de Primărie săptămâna aceasta. „Noi suntem în discuții cu proprietarul. Acesta a spus că este foarte aproape de o intrare în legalitate. Noi suntem chiriași, așteptăm să rezolve proprietarul”, a declarat Panache.

„Nu știam că nu e legal când am cumpărat”
La rândul său, sirianul
Abdulmunem Ammarin, cel care acum deține imobilul, a spus că lucrează să-l introducă în legalitate, însă nu știe exact cum va face lucrul acesta. „Nu sunt eu vinovat, nu sunt de rea credință. Dar nu cred că ar trebui să se dărâme, ca la război. Ci să construim. Nu știam că nu e legală când am cumpărat”, a fost apărarea lui Abdulmunem Ammarin.
Cea mai recentă tranzacție privind acest imobil s-a petrecut anul trecut în luna martie.
Tera Cereal Consum, a lui Abdulmunem Ammarin, a cumpărat clădirea de la Flux, firmă a familiei Cheșcu. Valoarea tranzacției s-a ridicat la 575.000 euro, firma sirianului preluându-i și pe chiriași, restaurantul Vivo care funcționa deja acolo.

Acest extras de carte funciară, folosit la obținerea autorizației de funcționare, este un un fals. Cuvântul „pensiune” nu există în actul original

Cheșcu a luat o clădire fără autorizație și a scăpat de ea

În contractul de vânzare-cumpărare Flux - Tera Cereal Consum s-a scris negru pe alb: „edificată fără a deține acte de proprietate (fără autorizație de construire), cu o suprafață construită la sol de 200 mp și o suprafață desfășurată de 400 mp (potrivit înscrierilor din Cartea Funciară, pe teren este amplasată o construcție, cu o suprafață construită la sol de 81 mp, având o suprafață utilă de 62,49 mp și o suprafață construită de 81 mp + terasă acoperită în suprafață de 126 mp)”.

La numai patru zile după ce proprietatea a ajuns la Tera Cereal Consum, la Cadastru s-a făcut o nouă precizare: se îndreaptă eroarea materială din cartea funciară, în sensul că în dosarul nr. 31298 din 24.02.2020, din eroare s-a omis a se menționa că terasa este fără acte”.

Mircea Panache, unul dintre cei doi administratori ai restaurantului Vivo, spune că problema autorizației este a proprietarui clădirii și speră că se va rezolva

Istoricul tumultuos al imobilului din strada Moldovei 20
- aproape de necrezut:
clădirea din acte, de la Cadastru, cu suprafața construită de 81 mp și 62,49 mp utili nu mai există de zeci de ani. Pe locul său a fost înălțată o alta, modernă, cu o amprentă la sol de 200 mp și o arie desfășurată de peste 400 mp. Complet ilegală, nu a avut autorizație de construire, nu este intabulată
- Artur Fetcu a cumpărat în 2006 proprietatea de pe Moldovei 20. „
Casa nu mai exista. Din ce am găsit pe la arhive, acolo fusese un imobil din chirpici, construit în 1920. Dar eu am cumpărat un teren gol, foștii proprietari nu au avut autorizație de demolare și nu operaseră modificarea la Cadastru”. Aceasta este explicația pentru care ea încă mai figurează în acte cu acești parametri urbanistici
- pe terenul liber, Fetcu
a construit clădirea actuală prin 2009 – 2010. Fără autorizație de construire. Fetcu: Am închiriat-o ca spații de birouri și, după câțiva ani, pentru un hostel”
-
în 2017, firma lui Fetcu a dat faliment, iar aceste imobile au fost vândute de lichidator firmei Flux a familiei Cheșcu. În contract s-a menționat expres că acea construcție a fost „edificată fără acte (fără autorizație de construire)”. Deci, Cheșcu a știut foarte clar ce cumpără. Prețul: aproximativ 180.000 euro

Contractul tranzacției dintre Flux și omul de afaceri sirian arată că se vinde o clădire construită fără autorizație. Și totuși Primăria a dat avizul de funcționare a restaurantului

- Cheșcu a încercat de mai multe ori, fără succes, introducerea imobilului în legalitate
- în 2019 a fost încheiat un contract de închiriere pentru Vivo cu o valabilitate de 5 ani

- în aceeași perioadă, au fost realizate lucrări la clădire, atât de ordin funcțional, pentru transformarea în restaurant cât și estetic, modificare fațade. Fără autorizații de construire din moment ce nici clădirea inițială nu avea acte
Concluzia: era imposibil legal schimbarea destinației unei case de locuit de 81 mp (care nici măcar nu mai exista) într-o pensiune de 400 mp amenajată fără autorizație de construire. Din 2020, Vivo funcționează în această clădire ridicată ilegal. Pe baza extrasului de carte funciară măsluit în care era menționată destinația de „pensiune”, Primăria a emis autorizație de funcționare. Acum, șefii din Palatul Roznovanu vor să o anuleze.

Article image
Autorizația de funcționare pentru Restaurantul Vivo a fost obținută prin falsificarea extrasului de carte funciară: cineva a scris „pensiune” în loc de „locuință” Documentul a fost modificat în Photoshop, pentru că la Oficiul de Cadastru se găsește forma originală, cu mențiunea „locuință” Clădirea aparținuse omului de afaceri Gheorghe Cheșcu și fusese cumpărată fără forme legale de intabulare, fiind construită ilegal În ...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Ianuarie 2023


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31