fbpx
 
Atenție, ieșeni: vă treziți fără casele pe care le-ați plătit integral! Himson: dezvoltatorii vor să vândă mai scump

Atenție, ieșeni: vă treziți fără casele pe care le-ați plătit integral! Himson: dezvoltatorii vor să vândă mai scump


Lucrul absurd și puțin știut până acum este că antecontractele de vânzare sunt și titluri executorii. Deci dezvoltatorii imobiliari pot rezilia unilateral

Constructorii de cartiere au luat avansuri sau sume integrale de la cumpărători, s-au folosit de bani ca să ridice blocurile, iar acum reziliază, dau afară oamenii din case și vând la prețuri mai mari

Un ieșean a plătit integral, în 2020, un apartament la Himson cu 1.000 de euro/mp. Acum, dezvoltatorul cere 1.450 euro/mp și l-a dat afară

Cazurile se înmulțesc, pe grupurile sociale se discută de procese colective care să stopeze fenomenul

E ca și cum ai rezerva o mașina în 2021, o plătești integral, iar peste un an, când producătorul ți-o aduce, cere un preț dublu, deși fusese de acord cu prețul inițial

Dezvoltatorii imobiliari reziliază pe scară largă contractele proprietarilor care și-au plătit apartamentele în urmă cu doi ani, cu ajutorul cărora au și putut construi, pentru a revinde aceleași locuințe la prețuri mai mari, crescându-și astfel profitul.
Fenomenul se accentuează odată cu inflația: ieșeni care plătise parțial sau chiar integral apartamente, la prețurile din urmă cu doi ani, se trezesc peste noapte că dezvoltatorii îi cheamă la notar și rup antecontractele.
În acest fel, locuințe cumpărate la 1.000 de euro/mp pe vremea când așa era piața, finalizate deja pe banii clienților, sunt revândute la 1.400-1.500 de euro/mp – prețurile actuale.
„Am achitat 50.000 de euro pentru un apartament de 64 mp, în 2020, dintr-un total de 60.000. Trebuia să fie finalizat în aprilie 2021, mai aveam doar 10.000 de euro de plătit. Acum, dezvoltatorul a anulat contractul, mi-a returnat banii și urmează să vândă la 1.500 de euro/mp același apartament amenajat de către mine”, spune un client care s-a trezit „dezmoștenit”.

Alin Potolincă a plătit aproape integral un apartament la Himson (Zona Metalurgie-Chimiei). Când a cerut cheia să se mute, i-au pretins încă 30.000 de euro peste prețul din contract

A plătit 80% și a făcut amenajări în apartament

Alin Potolincă a plătit 50.000 de euro în avans pentru un apartament de 64 de metri pătrați la Himson, în zona Aviației. Prețul normal ar fi fost de aproape 70.000 de euro, dar a negociat și a ajuns la 60.000 – aproximativ 1.000 de euro/mp. „Aveau nevoie de finanțare și au acceptat prețul meu”, spune cumpărătorul. Banii i-a dat în octombrie 2020, blocul trebuia să fie finalizat în aprilie 2021.
„Au urmat întârzieri, am avut răbdare, am așteptat. Ba, mai mult, am plătit chirie, am locuit în altă parte în această perioadă”, spune Potolică. Știind că și-a cumpărat apartament, având o promisiune de vânzare fermă în buzunar, a început să îl amenajeze. A apelat la designer, a dat comandă de gresie, faianță, mobilă, parchet, după indicațiile acestuia. Finalizarea imobilului a întârziat însă. În 2021 s-a mișcat totul foarte lent. După jumătatea anului, prețurile au luat-o razna. Dar, la acea vreme, imobilul era deja finalizat. Creșterea de prețuri nu avea de ce să-i mărească prețul.

Discuții de grup între cumpărătorii de la Solumnia. Tuturor li s-a reziliat și s-au dus în instanță

Himson, dominator: au mai cerut 30.000 de euro

„După ce a fost emis certificatul de edificare, în acest an, dezvoltatorul și-a schimbat total comportamentul. Am testat și eu, să văd ce vrea, eram dispus să plătesc încă 20.000 de euro – diferența de 10.000 până la prețul negociat plus un supliment de 10.000. Consideram acel apartament ca fiind al meu. Nu a fost de acord, voia 20.000 de euro în plus, adică un total de 30.000 de euro”, povestește fostul client de la Himson.
Apoi, a fost pus în fața faptului împlinit: avocatul dezvoltatorului i-a spus că a doua zi îl așteaptă la notar să-i dea cei 50.000 de euro plătiți. „Am primit în plus 10.000 de euro, adică un total de 60.000, plus 6.000 pentru avansul pe care îl plătisem la mobilă. Ca detaliu, m-au informat despre faptul că reziliază contractul exact când am cerut cheia apartamentului, pentru că venise mobila comandată. Evident că nu sunt mulțumit, pentru că am plătit chirie în acest timp în care am așteptat. Iar cu cei 60.000 de euro pe care i-am primit nu îmi pot cumpăra acum ceva similar. Prețul este mai mare în condițiile în care, repet, blocul era finalizat când am plătit suma, eu am vizitat apartamentul la cumpărare, la etajul 7”, a mai precizat Alin Potolică.

Contractele sunt dezvantajoase: dezvoltatorii plătesc la reziliere o penalizare de doar 2.000 de euro

Apartament reziliat după ce-a fost plătit integral în 2018

Nu este un caz singular. O tânără, medic stomatolog din Iași, a achitat integral un apartament de 3 camere în zona Cimitirului Evreiesc. A dat banii în 2018, apartamentul trebuia să fie gata în 2020. Fusese plătit integral, dar construcția s-a mișcat extrem de lent. Nu a fost gata la termen, nu a fost gata nici măcar în 2021. Abia în acest an se apropie de finalizare, iar dezvoltatorul încearcă să rupă contractul.
„M-a anunțat că nu mai sunt prețurile de atunci de când am semnat, dar toată această întârziere nu îmi poate fi imputată. Eu am dat toți banii, el a construit cu banii mei și acum vrea să facă profit mai mare”, explică tânăra, care preferă să-și păstreze anonimatul.

Se înmulțesc cazurile: oamenii se trezesc fără case

În imediata apropiere a blocurilor de la Himson, există, aproape finalizat, un alt imobil, vândut sub numele Solumnia. Și aici poveștile sunt similare. Două rude apropiate ale lui Alin Potolică au cumpărat, fiecare, câte un apartament. Au plătit în avans prețul integral. Ambele contracte au fost reziliate de către dezvoltator, unilateral, și le-a dat banii înapoi, plus o mică despăgubire de 5.000 de euro.
Unul dintre apartamente fusese achitat integral, cu 50.000 de euro, la stadiul de groapă pentru fundație. „Acești oameni au construit cu banii noștri”, spun oamenii, care se declară păcăliți.
Un alt ieșean, Bogdan Popa, a cumpărat două apartamente, tot la Solumnia. S-a trezit că primește banii în cont și contractul este reziliat unilateral. Omul ne-a declarat succint: „M-am dus în instanță, aștept finalizarea procesului”.
Un alt caz este al unor tineri din IT care au plătit avans pentru o casă din Vișan. Cu mare parte din suma totală plătită, dezvoltatorul i-a anunțat, anul trecut, că nu le mai poate da casa la prețul pentru care s-au înțeles. Oamenii își făcuseră deja planurile de amenajare, considerau casa ridicată drept a lor. Așa că au fost de acord și au plătit în plus.

Cele mai multe rezilieri sunt la Solumnia, un proiect apropiat de Himson, cu aceiași acționari. Unii au plătit avansuri încă de la faza de fundație, finanțând practic proiectul

„Am citit 16 pagini de contract în jumătate de oră”

Care este miza tuturor cazurilor sesizate de ieșeni? Banii în plus pe care dezvoltatorii îi obțin. Clienții au achitat apartamentele, unii dintre ei integral, imobilele au fost făcute din acei bani, fără ca dezvoltatorii să aibă nevoie de credite, la prețurile din 2020-2021. Apoi, dezvoltatorii au văzut oportunitatea creșterii profiturilor și, speculând contractele făcute în dezavantajul clienților, au găsit o cale de a face 30-40% în plus la fiecare metru pătrat.
Un calcul pentru apartamentul cumpărat de Alin Potolincă cu 60.000 de euro arată că acesta ar fi vândut acum cu 96.000 de euro, în condițiile în care Himson vinde acum cu 1.500 de euro/mp. Sunt 26.000 de euro în plus la un singur apartament, scăzând cei 10.000 dați despăgubire.
„Am întrebat de ce fac asta. Avocatul lor mi-a zis că este o strategie a dezvoltatorului, că și-o asumă. La notariat am vrut să achit și până la 15.000 de euro diferență. Nu au fost de acord, ei obțin de fapt mai mult cu tot cu cei 10.000 pe care mi-i dau mine. La clauzele antecontractului, totul este de partea lor. Le-am cerut cu 4 zile înainte antecontractul, mi l-au dat cu jumătate de oră înainte de a cumpăra. Am avut câteva minute să citesc și să înțeleg toate detaliile din 16 pagini. Practic, au contruit pe banii clienților și acum vând mai scump. Eu nu mai am ce să câștig din asta, dar trebuie să știe toți la ce se expun”, a mai precizat Alin Potolică.

Ansamblul Himson s-a făcut, în cea mai mare parte, cu banii cumpărătorilor, ca în toate investițiile imobiliare din Iași, blocurile fiind ridicate înainte de scumpirea materialelor de construcții. Doar că piața este acum mai scumpă

Contracte aberante: toate clauzele, în favoarea dezvoltatorului

REPORTER DE IAȘI a discutat cu un agent imobiliar despre clauza care permite dezvoltatorilor să rupă antecontractele de vânzare-cumpărare. Acesta a precizat că, în cele mai multe astfel de documente prezente acum pe piață, pentru o despăgubire de 2.000 de euro, atât clientul, cât și dezvoltatorul pot rupe contractul.
„Pentru client poate să fie destul de costisitor, pentru dezvoltator cei 2.000 de euro nu înseamnă mai nimic, dacă scoate zeci de mii în plus”, a precizat acesta.
„Nu dorim să comentăm această situație”, au precizat reprezentanții Solumnia, contactați telefonic. În cazul proiectului Himson, toate numerele de contact erau închise. Solumnia este un proiect dezvoltat de Crossgate SRL a notarului Alexandru Coste. Crossgate este acționar și la firma Chiro Ltd SRL, care a realizat Himson.

Article image
Familiile s-au mutat pe promisiuni de vânzare și au utilități pe organizarea de șantier Unii cumpărători cer banii înapoi: nu mai au încredere Dezvoltatorul Alexandru Palii a fost învățat de primar că se poate intabula fără parcări, fără spații verzi, fără loc de joacă La primele două blocuri, intabulările au fost ilegale, REPORTER demonstrând conexiunile cu Mihai Chirica După anchete, ulciorul s-a spart: primarul nu ma...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(10 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31