fbpx
 
Scandalul „Angiograful” la Spitalul Militar: fostul și actualul director s-au luat de piept la raportul de gardă. Incident rarisim între militari!

Scandalul „Angiograful” la Spitalul Militar: fostul și actualul director s-au luat de piept la raportul de gardă. Incident rarisim între militari!


Cum se cheltuie banii în România: de ce să iei un angiograf de 1 milion de euro dacă n-ai nici clinică de Cardiologie și nici medici care să știe să-l folosească? A fost întrebarea pusă de dr. Corneliu Botez, fostul director al Spitalului Militar Iași, în fața lui Aurelian Moraru, actualul director. Acesta e venit de la București, de la Direcția Medicală a Ministerului Apărării. Între cei doi e o tensiune teribilă și ies scântei la fiecare discuție. Botez contestă în instanță sancțiunea primită după scandalul din Comitetul Director. Medicul e pensionat de un an, continuând pe prelungirea activității, și se așteaptă să fie „tras pe dreapta”.

În ianuarie, fostul comandant al Spitalului Militar Iași, Cornel Botez, a primit avertisment după o discuție în timpul unui raport de gardă cu actualul comandant, colonelul Aurelian Moraru. În documentul prin care a fost sancționat Botez, comandantul unității spune că discuția i-a adus atingere onoarei și demnității militare. Fostul comandant a contestat avertismentul la Tribunal și spune că este într-un conflict vechi cu Aurelian Moraru.

Scandal la raport

Conflictul a fi avut loc în luna ianuarie, în timpul unui raport de gardă. În documentele de sancționare, conducerea unității a menționat că medicul Corneliu Botez se face vinovat de „încălcarea regulilor de bună cuviință față de superiori, prin contestarea autorității comandantului în cadrul raportului de gardă, în prezența majorității medicilor angajați ai spitalului, comportament având drept consecință atingerea onoarei și demnității militare”.

Conflict deschis la Spitalul Militar între fostul și actualul director

Conflict pornit de la angiograf

Medicul Corneliu Botez susține că discuția în contradictoriu ar fi plecat de la un angiograf (aparat care permite examinarea volumului interior al unui vas sangvin și a ramurilor în care se împarte acest vas). „Direcția Medicală din MApN dorea să ne trimită neapărat un astfel de aparat, dar acesta nu este util aici, nu avem în spital o clinică de cardiologie ce l-ar putea utiliza și nici personal specializat”, spune Corneliu Botez.
Fostul comandant susține că i-ar fi spus asta actualului comandant și ar fi pornit o ceartă între cei doi. „Nu a suportat să fie contrazis, erau de față mulți medici ai spitalului. Problema este că eram într-o discuție între medici, discutat probleme medicale. Actualul comandant este absolvent de medicină, dar nu a profesat niciodată. A avut doar funcții administrative”, mai explică Botez.
Acesta adaugă faptul că în timpul aceleiași discuții i-a spus comandantului că Spitalul Militar din Iași are cu totul alte priorități privind aparatura medical și fondurile necesare decât angiograful pe care îl trimitea MApN: „Eu nu spun neapărat că nu avem nevoie, ci susțin că sunt altele de rezolvat până la angiograf. Comandantul nu a suportat să fie contrazis, el ar fi luat aparatul fără să se gândească ce face după aceea cu acesta”.

Spitalul Militar Iași e teatrul unui război de orgolii, în care gradele militare nu mai contează. Scandalul a ajuns până în instanță

Scandalul este mai vechi

Medicul Botez povestește că războiul rece dintre el și fostul comandant durează de la numirea acestuia, la începutul anului trecut. Aurelian Moraru a lucrat în trecut în Direcția Medicală a MApN, de unde a fost detașat pe funcția de la Iași.
„L-au trimis aici să scape de el de acolo. Încă de când a venit, mi-a făcut tot felul de șicane. Am renunțat inclusiv la o funcție de șef de secție din cauza lui. Actualul director știe că, eu, ca fost director, cunosc foarte multe despre ce se petrece în spital, despre achiziții etc. și dorește să scape de mine”, mai spune Corneliu Botez.
Medicul s-a pensionat și are contract ca civil cu Spitalul Militar din Iași. De aceea dosarul a ajuns la Tribunalul Iași, nu la Tribunalul Militar.

Corneliu Botez are o avere impresionantă, făcută din investiții imobiliare

Își enumeră titlurile și funcțiile

În contestația înaintată instanței, devine evident faptul că doctorul Botez nu a suportat să fie sancționat. Își începe plângerea prin enumerarea titlurilor și funcțiilor.
În plângere mai specifică faptul că era o discuție în cadrul raportului de gardă. „Raportul de gardă reprezintă o activitate strâns legată de actul medical, în care profesioniștii actului medical dezbat probleme medicale. Activitatea din raportul de gardă nu este de natură militară, astfel că nu poate fi manifestată autoritatea comandantului. De altfel, comandantul nu are studii medicale și nu a exercitat vreodată profesia de medic, deținând doar funcții administrative în cadrul Direcției Medicale a MApN”, notează Corneliu Botez în contestație.

Directorul Moraru: „Nu comentez acest incident”

Comandantul Spitalului Militar, colonelul Aurelian Moraru, a spus că aparatul a fost pe lista de achiziții pentru anul 2019, la propunerea MApN, dar Comitetul Director al instituției din Iași nu a acceptat primirea acestuia. Au fost achiziționate, în schimb, alte aparate medicale: mamograf, RMN, ecograf.
„Contestația este întocmită având în vedere aspecte legate de data la care a avut loc încălcarea regulilor de bună cuviință și nu face referire la conținutul acesteia. Este un proces aflat în derulare. Până la finalizarea tuturor etapelor privind acest incident, vă rog să îmi permiteți să nu comentez", ne-a declarat colonelul Aurelian Moraru. El mai spune că este absolvent de Medicină, chiar dacă n-a practicat niciodată.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31