fbpx
 
Cristi BEREA (USR Iași): Începutul lui august aduce schimbări pe piața muncii

Cristi BEREA (USR Iași): Începutul lui august aduce schimbări pe piața muncii


Uniunea Europeană a impus două termene pentru România la începutul lunii. Pe data de 1 august este vorba de condiții de muncă mai transparente, iar pe data de 2 august este vorba despre angajații nou deveniți părinți. Ambele măsuri sunt menite să protejeze angajații și să aducă îmbunătățiri sistemului existent pe piața muncii din România, și nu numai, prin a aduce legislația în vigoare la standarde europene. Este de mare importanță faptul că ambele directive prezentate în continuare, urmăresc bunăstarea și dezvoltarea personală a angajaților, oferindu-le acestora transparență, siguranță și o multitudine de drepturi. Treptat, observăm că participarea pe piața muncii se mută de la un simplu contract de prestare servicii remunerat, către o procedură cuprinzătoare, echilibrată și corectă.

Termenul de 1 august, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, impune acestora obligația de a transpune „Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă” în legislația națională. Comisia Europeană prevede prin intermediul acestei directive o gamă mai largă a drepturilor de care trebuie să înceapă să beneficieze cei 182 de milioane de angajați din Uniunea Europeană. Conform noilor drepturi, lucrătorii se vor bucura de o previzibilitate crescută referitoare la condițiile de muncă ale postului pe care îl ocupă. Acest lucru se traduce într-o informare îmbunătățită, primită în timp util și într-o manieră completă, atunci când vine vorba despre sarcini, timp de lucru, remunerație și alte detalii esențiale. Schimbarea pe care directiva o va aduce este una de mare importanță pentru cetățenii statelor membre și pentru continuarea dezvoltării Pilonului european al drepturilor sociale. Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: "Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă reprezintă un răspuns direct la evoluția rapidă a piețelor noastre de muncă. Lucrătorii au dreptul la informații mai complete cu privire la condițiile de angajare și la o mai mare previzibilitate în viața lor de zi cu zi. Noile reguli vor contribui la garantarea unor locuri de muncă de calitate, la asigurarea unei anumite stabilități pentru lucrători și le va permite acestora să își planifice viața".

Sub această nouă reglementare, angajații vor beneficia  de drepturi precum limitarea perioadei de probă la 6 luni, comunicare eficientă și în scris referitoare la elemente esențiale ale poziției pe care o ocupă, inclusiv a orelor și zilelor de muncă pentru lucrătorii fără program stabil, posibilitatea de a ocupa mai multe poziții simultan pentru angajatori diferiți, protecție împotriva contractelor abuzive cu „zero ore” și beneficierea de formare gratuită oferită de angajatori în legătură cu locul de muncă.

Directiva nu impune rigiditate asupra formelor de muncă și a contractelor atipice, ci doar protejează angajații, fără a avea un impact asupra beneficiilor existente. Anumite obstacole administrative sunt și ele înlăturate, implementând posibilitatea transmiterii informațiilor electronic. Această directivă nivelează diferențele de pe piețele muncii europene, promovând pachetul de drepturi minime ale angajaților și creând condiții de concurență echitabilă.

Apoi, pe 2 august, intervine dreptul angajaților recent deveniți părinți să ceară un program flexibil de muncă și alte drepturi referitoare la concediul de maternitate/paternitate. Normele „pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor”, adoptate încă din 2019, trebuie să fie acum aplicate de către toate statele UE. Tot ca parte din Pilonul european al drepturilor sociale, Comisia Europeană introduce aceste noi drepturi ca fiind un pas major în instituirea egalității în cadrul Uniunii Europene. Directiva își propune să crească numărul de femei care participă pe piața muncii și să ofere angajaților posibilitatea de a beneficia de concedii din motive familiale și de forme de muncă flexibile. La nivelul UE, sunt cu 10.8% mai puține femei decât bărbați pe piața muncii, iar în timp ce 81% dintre bărbații cu responsabilități familiale lucrează, doar 6% dintre femeile cu aceleași responsabilități sunt prezente pe piața muncii.

Așadar, noua directivă intervine pentru a susține părinții și îngrijitorii în a găsi un echilibru între viața de familie și cea profesională, prin intermediul unor noi drepturi.

Cristi BEREA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31