fbpx
 
Moldova, trădată de tribul „conducător" ca într-o țară africană

Moldova, trădată de tribul „conducător" ca într-o țară africană


Avem deja România în două viteze. În ritmul acesta, în 10 ani vom fi două Românii. O semilună întoarsă cu faţa spre Europa centrală, cuprinzând sudul şi vestul ţării şi lăsând spatele Carpaţilor în bătaia vântului din Est.

 

Diferenţa de salarii se va adânci. Decalajul investiţiilor directe va fi uriaş. Deceniul acesta e decisiv. Acum, pe perioada de creştere, ruperea ritmurilor de dezvoltare se va simţi imediat. De la un an la altul. Paradoxal, deşi propovăduim centralismul ca garant al unităţii naţionale, toate politicile din ultimii 25 de ani au fost în realitate influenţate arbitrar de criterii regionaliste. Băcăuanii şi-au privit interesul propriu circa 15 ani, au urmat clujenii, apoi gorjenii şi restul oltenilor, dobrogenii şi-au pus oameni-cheie în ministerele economice, dispreţuind făţiş celelalte regiuni, iar bucureştenii n-au privit niciodată mai departe de Băneasa şi Pipera.

 

Împărţirea bugetului în felii aparent echitabile, însemnând acoperirea costurilor sociale foarte mari din Moldova, nu înseamnă dezvoltare adaptată vitezelor geopolitice ale fiecărei regiuni, ci întreţinerea unui sistem asistențial care macină în gol. Nu există un algoritm inteligent de alocare a resurselor, bazat pe coeficienţi, pentru nivelarea vitezelor de dezvoltare: acorzi 1 p pentru comuna cu asfalt, şcoală nouă, apă şi canalizare, 1,2 p pentru comuna fără asfalt şi 1,4 p pentru comuna care n-are nicio facilitate. Nu faci un campus modern în mijlocul Bucureştiului, ci în cel mai sărac colţ al ţării, iar fondurile europene le distribui regional având grijă tot de reducerea decalajelor. Inclusiv ajutoarele de stat nu le da investitorilor care se opresc în Prahova sau Arad, ci celor care vin în Moldova. Vorbim de investiţii publice, nu de prostii asistenţiale.

 

Acest masterplan nu există. Între o comună din Timiş şi una din Botoşani nu există acum nicio diferenţă în programele strategice ale guvernului. Cel mult în avantajul Banatului, pe criteriul subiectiv al apartenenţei la tribul care deţine Puterea. Aceste apucături tribale în actul guvernării s-au manifestat în mai multe ţări africane şi au condus la războaie civile dezastruoase.

 

Subordonarea ierarhică a regiunilor în faţa Centrului este influențată decisiv de organizarea piramidală, ultra-conservatoare, a partidelor politice, şi acest sistem este depăşit. Raporturile de putere din politică trebuie stabilite strict tehnic, negociate clar, pe formule matematice care să însemne kilometri de asfalt împărţiţi în ani de mandat. Nu-l laşi pe Marian Petrache de la Ilfov să facă avere cu toţi şmecherii din PSD, despre care tu, un umil soldat din Darabani, credeai că îţi sunt inamici. Politicienii din Moldova ar trebuie să reprezinte o sumă de pătrate într-un tabel Excel făcut de un programator. Orice abatere atrage penalizarea colegilor de la Centru, într-un sistem pur algoritmic.

 

Dacă această reaşezare nu se produce rapid, tot estul României va falimenta şi va fi decuplat de vest. Egalitarismul statului unitar e o iluzie, secţiunea transversală a ţării deja s-a produs. Lipseşte doar de pe hartă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31